Zupa w stylu orientalnym, z limonką, imbirem, mleczkiem kokosowym i pomidorami, podana z makaronem chow main
SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z LIMONKĄ, IMBIREM, CZOSNKIEM, POMIDORAMI I MLECZKIEM KOKOSOWYM:
- 3 pomidory
- 1 limonka
- spory kawałek imbiry (około 4 cm)
- 4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 czubata łyżka mleczka kokosowego (twarda cześć mleczka z puszki)
- 1 litr bulionu
- 4-5 liści limonki kafir
- ulubiony makaron, ja użyłam chow main
- odrobina oleju/masła/oliwy
Sposób przygotowania:
Prosta, nieco kwaskowata zupa z wyrazista nutą limonki, odrobiną mleczka kokosowego i imbirem. To propozycja, w której najwięcej czasu zajmie przygotowanie bulionu. Reszta to już łatwizna.
Nie wiem jak u Was, ale ja w każdy weekend nastawiam wielki garnek bulionu, dzięki temu w tygodniu łatwo mogę wyczarować takie cuda lub po prostu go podgrzać i podać klasyczny rosół z makaronem. Dla mnie to również spore ułatwienie w codziennym gotowaniu – ze względu na alergie Piotrusia, nie mogę skorzystać z żadnego ułatwienia w postaci gotowego półproduktu (np. przecier pomidorowy czy koncentrat), więc przygotowanie dań od podstaw trwa nieco dłużej. Dodatkowo, Piotruś raczej nie należy do niejadków, więc zjada cały obiad w przedszkolu i czasem już nie chce kolejnego w domu, w postaci ziemniaków i kotleta, za to miska prostej zupy z makaronem zawsze jest mile widziana.
To od czego zacząć?
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, na którym podsmażamy drobno siekany czosnek i pomidory pokrojone w kosteczkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy sporą ilość świeżego, tartego imbiru.
Po kilku minutach smażenia dolewamy bulion i dodajemy liście limonki kafir. Zupę mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Kiedy bulion będzie gorący, dodajemy posiekana natkę pietruszki i łyżkę mleczka kokosowego.
W międzyczasie gotujemy ulubiony makaron. Ja użyłam chow main, ale możemy wykorzystać ryżowy, soba, ramen lub inny.
Pozostało tylko nałożyć makaron do miseczek, zalać gorącą zupą i gotowe – można jeść!
Jaki bulion wykorzystać?
Śmiało możecie użyć zarówno bulionu mięsnego, jak i warzywnego.