Pikantna zupa z krewetkami, limonką, zielonym groszkiem, imbirem i mleczkiem kokosowym
SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z KREWETKAMI I ZIELONYM GROSZKIEM:
- 15 krewetek mrożonych
- garść mrożonego groszku
- 2 pomidory
- 1 marchewka
- 1 limonka
- 1 duży ziemniak lub dwa małe
- kawałek pora
- spory kawałek imbiry (około 4 cm)
- 4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 czubata łyżka mleczka kokosowego (twarda cześć mleczka z puszki)
- 1 litr bulionu
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 4-5 liści limonki kafir
- odrobina oleju/masła/oliwy
- sól
Sposób przygotowania:
Propozycja idealna na lunch do pracy, jeśli lubicie zabierać ze sobą zupy, lub na lekki obiad po pracy czy zajęciach, jeśli zdążyliście zjeść coś wcześniej i nie macie ochoty na treściwy obiad. Pikantna zupa z krewetkami, limonką, imbirem i mleczkiem kokosowym do doskonałe rozwiązanie. To również miła alternatywa dla dań, w których królują obecnie bulwy i korzennie (w końcu taki sezon). Niebanalna, a jednak prosta w przygotowaniu – sami zobaczcie.
Na oliwie smażymy drobno pokrojonego por i doprawiamy go szczypta soli. Po kilku minutach dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, świeży i tarty imbir, ziemniaka i pomidory pokrojone w kostkę, a także tartą na drobnym oczku marchewkę. Całość chwilkę smażymy, zalewamy bulionem i doprawiamy suszonymi płatkami chili. U mnie była to łyżeczka, chciałam, żeby zupa była pikantna i pięknie kontrastowała ze słodkim mleczkiem kokosowym, zwłaszcza, że Piotruś nie pokochał krewetek, więc wiedziałam, że danie jest tylko dla nas.
Zupę podgrzewamy. Ma być gorąca, ale staramy się nie doprowadzić jej do wrzenia. Dorzucamy liście limonki kafir, posiekana natkę pietruszki i całość skrapiamy sokiem z limonki. Gotujemy około 10 minut, tak, żeby ziemniaki się podgotowały.
Kiedy danie jest niemal gotowe, dorzucamy krewetki i zielony groszek i dodajemy mleczko kokosowe. Wystarczy jeszcze kilka minut, około 7-10, i można podawać.
Zupę z krewetkami podałam z odrobiną posiekanej natki i sezamu.