Babka z suszoną żurawiną, w sam raz na Wielkanoc
SKŁADNIKI NA BABKĘ WIELKANOCNĄ Z SUSZONA ŻURAWINĄ:
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
- 100 g miękkiego masła
- 2-3 łyżki suszonej żurawiny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka owsianego
Sposób przygotowania:
Do upieczenia tej babki potrzebujemy litrowej formy, a ciasto jest idealnej wielkości na czteroosobową rodzinę. Nie za duża, nie za mała – w sam raz, żeby zachwycać wśród innych wypieków i dań na wielkanocnym stole lub żeby uprzyjemniała Wam niedzielne popołudnie z herbatą i domowym ciastem.
Dodatkowym plusem tego przepisu jest to, że wszystko mieszamy od razu, nie przejmując się zbytnio kolejnością, a szykować ją można wspólnie z maluchami i pozwolić im zaszaleć i wcielić się w role prawdziwego cukiernika, który z duma postawi swoje ciasto na rodzinnym stole.
Baba wielkanocna z dodatkiem suszonej żurawiny
W dużej misce łączymy niemal wszystkie składniki ciasta czyli mąkę, miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, jajka i mleko. Całość dokładnie miksujemy, aż masa stanie się jednolita, gęsta i nieco puszysta. Teraz do miski dodajemy 2-3 łyżki suszonej żurawiny. Masę dokładnie mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką.
Masę na ciasto przelewamy do litrowej formy na babkę uprzednio posmarowanej delikatnie tłuszczem i obsypanej cukrem pudrem.
Babkę pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). Po przestudzeniu możecie oblać ją lukrem lub udekorować na swój własny, wymyślny sposób. Ja lukier obsypałam płatkami migdałów.
Zamiast żurawiny, możecie użyć rodzynek.