Pieczony batat z serem pleśniowym podany z prostą sałatką z dodatkiem winogron i granatu
SKŁADNIKI NA PIECZONE BATATY:
- batat około 400 g
- papryka wędzona
- suszone oregano
- sól morska
- oliwa z oliwek
- zielone liście (garść)
- słodkie, czerwone winogrona (najlepiej bez pestek)
- ćwiartka owocu granatu
- 1 łyżeczka słonecznika łuskanego
- ser pleśniowy typu lazur – około 20 g
Sposób przygotowania:
Pieczone bataty kojarzą się na ogół z alternatywa dla klasycznych frytek. Ja je uwielbiam jeszcze w nieco innej odsłonie, mianowicie całego batata przekrawam na pół, doprawiam i tak piekę. Podaje go na różne sposoby – dzisiaj będzie z dodatkiem sera pleśniowego.
Umytego i osuszonego batata przekrawam na pół. Miąższ nacinam nożem tworząc na wierzchu kratkę. Batata doprawiam solą morską, papryką wędzoną, suszonym oregano i skrapiam oliwą z oliwek.
Batata wstawiam do nagrzanego piekarnika na 190 stopni (grzanie od góry) i piekę około 1,5 godziny. Na ostatnie 15 minut, jeśli batat się upiekł, czyli po nakłuciu widelcem jest miękki, obsypuje go z wierzchu serem pleśniowym.
Upieczone bataty podaję z prosta sałatką – zielone liście łącze z winogronami, pestkami słonecznika i granatem. Całość doprawiam szczyptą soli i skrapiam oliwą. Prosto i pysznie.