Grzanki z zapiekaną mozzarellą i pomidorem, szpinakiem i jajkiem w koszulce
SKŁADNIKI NA GRZANKI WARTE GRZECHU:
- dobre pieczywo lub bagietka
- 125g mozzarelli
- 1 pomidor
- kremowy kozi serek
- 150 g szpinaku świeżego
- jajka (2 szt. na porcję)
- suszone płatki chili
- czarnuszka
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- masło/oliwa
- ocet
Sposób przygotowania:
Chrupiące, ciągnące się, obłędnie pyszne i zdecydowanie kaloryczne! Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i skusić się na taką właśnie wersje. Choć na co dzień staram się trzymać zdrowych nawyków żywieniowych, to przyznam szczerze, że ja też czasem lubię zgrzeszyć.
Grzanki z opiekanego chleba, podane z zapiekaną mozzarellą, duszonym szpinakiem z odrobiną kremowego, koziego sera, podpieczonym pomidorem i jajkami w koszulce, a całość posypana suszonymi płatkami chili, czarnuszką i solą morską.
Na rozgrzanej patelni, na odrobinie masła, dusimy świeży szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, dodajemy do niego łyżkę kremowego, koziego sera. Całość doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Kromki chleba smarujemy masłem lub skrapiamy oliwą i opiekamy w piekarniku. Jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy je przygotować na patelni. Kiedy jedna strona pięknie się już zrumieniła, obracamy je i układamy na rumianym wierzchu kawałki mozzarelli, oraz plastry pomidora. Całość zapiekamy jeszcze kilka minut.
W garnku gotujemy wodę z szczyptą soli i octem. Po osiągnięciu temperatury wrzenia, zmniejszamy moc palnika. Kiedy woda się uspokoi, wkładamy ostrożnie jajka i gotujemy 3 minuty.
Rumiane, chrupiące grzanki z roztopioną mozzarellą i opieczonym pomidorem, układamy na talerzu. Dodajemy nieco szpinaku, a na wierzchu układamy jajka w koszulce. Całość posypujemy suszonymi płatkami chili, odrobiną czarnuszki i szczyptą soli morskiej.
Po takim śniadaniu koniecznie wybierzcie się na długi spacer.