Grzanki z duszoną fasolką jaś i dodatkami: awokado, zielone szparagi, jajko

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI NA GRZANKI Z FASOLĄ JAŚ:

  • kubek fasoli jaś (suchej, przed moczeniem)
  • 250 ml domowego sosu pomidorowego (można użyć pasaty)
  • kromki dobrego pieczywa lub bagietki
  • pół awokado
  • zielone szparagi
  • jajko (ilość na porcję według uznania)
  • świeża natka pietruszki
  • suszone płatki chili
  • sezam i czarnuszka
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Absolutnie pyszne, chrupiące, sycące – grzanki, które zaspokoją głód nawet największego łasucha.

Kubek suchej fasoli jaś moczyłam w zimnej wodzie około 12 godzin, a następnie ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie. Gotową fasolkę odcedziłam, przełożyłam do garnka, zalałam domowym sosem pomidorowym i dusiłam około godziny. Dzięki temu uzyskałam bazę nie tylko do grzanek, ale i innych dań, jak na przykład fasolki po bretońsku.

Przepis na prosty, domowy sos pomidorowy znajdziecie tutaj.

Sycące grzanki z duszoną w sosie pomidorowym fasolką "jaś" i dodatkami: awokado lub zielone szparagi i jajko
Sycące grzanki z duszoną w sosie pomidorowym fasolką „jaś” i dodatkami: awokado lub zielone szparagi i jajko

Kromki pieczywa opiekłam na suchej patelni, aż stały się chrupiące. Podałam na nich fasolkę w dwóch wariantach – sami zobaczcie, która wersja będzie dla Was lepsza.

Fasolka na grzance z awokado

Chrupiące i cieplutkie grzanki posmarowałam miękkim awokado, na którym ułożyłam porcję fasolki. Całość posypałam suszonymi płatkami chili, posiekaną natką pietruszki, szczyptą soli morskiej i odrobiną sezamu i czarnuszki.

Sycące grzanki z duszoną w sosie pomidorowym fasolką "jaś" i dodatkami: awokado lub zielone szparagi i jajko
Sycące grzanki z duszoną w sosie pomidorowym fasolką „jaś” i dodatkami: awokado lub zielone szparagi i jajko

Fasolka podana z zielonymi szparagami i jajkiem

Tym razem na opieczonym pieczywie znalazła się porcja fasolki, na którą położyłam upieczone w piekarniku zielone szparagi, jajko sadzone (można zastąpić jajkiem w koszulce), a całość doprawiłam suszonymi płatkami chili, solą morska i świeżo mielonym pieprzem.

Szparagi piekłam w piekarniku przez około 25 minut. Pozbawiłam je zdrewniałych końcówek i doprawiłam je jedynie szczyptą soli morskiej i skropiłam oliwą. Szparagi piekły się w 190 stopniach w opcji grzanie od góry.

Sycące grzanki z duszoną w sosie pomidorowym fasolką "jaś" i dodatkami: awokado lub zielone szparagi i jajko
Sycące grzanki z duszoną w sosie pomidorowym fasolką „jaś” i dodatkami: awokado lub zielone szparagi i jajko

Grzanki z fasolką duszoną w sosie pomidorowym można podać na wiele sposobów – wybierzcie swój najlepszy korzystając z powyższych pomysłów lub jedynie zainspirujcie się nimi i podajcie tak jak lubicie.

Sycące grzanki z duszoną w sosie pomidorowym fasolką "jaś" i dodatkami: awokado lub zielone szparagi i jajko
Sycące grzanki z duszoną w sosie pomidorowym fasolką „jaś” i dodatkami: awokado lub zielone szparagi i jajko
Sycące grzanki z duszoną w sosie pomidorowym fasolką "jaś" i dodatkami: awokado lub zielone szparagi i jajko
Sycące grzanki z duszoną w sosie pomidorowym fasolką „jaś” i dodatkami: awokado lub zielone szparagi i jajko