Placki ziemniaczane z gulaszem

Trudność: Czas przygotowania: 75 min. Ilość porcji: 4

Składniki na danie:

  • 500 g mięsa wieprzowego na gulasz z szynki
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • pół cukinii
  • 500 g obranych pieczarek
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu
  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana do podania

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe gulaszowe z szynki kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy olei i rozpuszczamy masło. Podsmażamy mięso razem z drobno siekanym czosnkiem i cebulą pokrojoną w piórka.

Paprykę i cukinie myjemy i kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w pół plastry. Warzywa odstawiamy na bok.

Do zrumienionego mięsa dodajemy paprykę ostrą i wędzoną, sól i pieprz. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pocięte warzywa i dalej dusimy (możemy dodać trochę wody, jeśli płyn za bardzo odparował). Danie doprawiamy suszonym majerankiem i lubczykiem. Po kolejnych 15-20 minutach mięso i warzywa powinny być miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W tym czasie obieramy ziemniaki i tarkujemy je na grubych oczkach. Dodajemy do nich mąkę pszenną, jajka i cebule posiekaną w drobną kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy ręką.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kolejno placki nakładając je łyżką.

Placki ziemniaczane podajemy polane sosem mięsnym z kleksem śmietany.