Dziki łosoś pieczony w całości, podany z pieczarkami i sosem pomidorowym

Trudność: Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA DANIE:

  • 1 dziki łosoś, waga około 550 g, tuszka
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 5 pomidorów średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól morka
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dość prosty pomysł na podanie ryby nieco inaczej. Tym razem upiekłam tuszkę dzikiego łososia i podałam ją na smażonych pieczarkach z prostym sosem pomidorowym. Tak zwyczajnie, a jednak zupełnie inaczej.

Dziki łosoś pieczony w całości, podany na smażonych pieczarkach z prostym sosem pomidorowym
Dziki łosoś pieczony w całości, podany na smażonych pieczarkach z prostym sosem pomidorowym

W małym garnku żeliwnym smażymy pomidory pokrojone na ćwiartki. Po kilku minutach dodajemy do nich posiekane dwa ząbki czosnku. Kiedy pomidory się rozpadną, dusimy je pod przykryciem na małej mocy palnika, żeby sos nabrał wyrazu. Jeśli trzeba, dolewamy odrobinę wody (około 50-100 mililitrów). Na koniec sos miksujemy.

Tuszkę łososia nacinamy z wierzchu. Rybę doprawiamy solą morską i świeżo mielonym, czarnym pieprzem, skrapiamy oliwą. Do brzuszka wkładamy odrobinę natki pietruszki – resztę drobno siekamy, przyda się do dekorowania dania.

Dziki łosoś pieczony w całości, podany na smażonych pieczarkach z prostym sosem pomidorowym
Dziki łosoś pieczony w całości, podany na smażonych pieczarkach z prostym sosem pomidorowym

Doprawionego łososia wkładamy do piekarnika. Pieczemy go około 25 minut w temperaturze 190 stopni, grzanie od góry.

W tym czasie na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone w plasterki pieczarki i cebulkę posiekaną w kosteczkę. Całość doprawiamy solą i smażymy kilkanaście minut, aż pieczarki się zarumienią i zmniejszą swoją objętość, a cebula nabierze słodyczy i miękkości.

Na półmisku układamy pieczarki, a na nich pieczoną rybę. Całość polewamy sosem pomidorowym i posypujemy posiekaną natka pietruszki. Ryba jest soczysta, a sos pomidorowy i pieczarki dodają jej dodatkowo wspaniałego smaku.

Dziki łosoś pieczony w całości, podany na smażonych pieczarkach z prostym sosem pomidorowym
Dziki łosoś pieczony w całości, podany na smażonych pieczarkach z prostym sosem pomidorowym