Szukasz pomysłu na karnawałowe przekąski? Zapraszam na kilka prostych i efektownych inspiracji

Trudność: łatwe Czas przygotowania: kilka min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA PIECZONEGO BURAKA:

  • 1 burak
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • rukola
  • garść niesolonych pistacji
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA MINI KANAPECZKI Z GROSZKIEM LUB PIECZONĄ PAPRYKĄ:

  • 1 bagietka
  • 2 czerwone papryki
  • zielony ogórek
  • serek kanapkowy (ja użyłam Almette śmietankowego i tego z ziołami)
  • garść zielonego groszku (ja użyłam mrożony)
  • rukola
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • suszone płatki chili
  • sezam

SKŁADNIKI NA FINGERFOOD ZE ŚWIEŻYM OGÓRKIEM:

  • 2 szt. świeżego zielonego ogórka (ogórek polski długi, ale nie foliowany)
  • kozi serek kanapkowy
  • 1 opakowanie wędzonego łososia
  • 3-4 plastry limonki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • suszone płatki chili

Sposób przygotowania:

Pierwsze tygodnie nowego roku to czas wspaniałych spotkań i karnawałowych przyjęć. Jeśli szukacie pomysłów na niebanalne i proste przystawki – zerknijcie na poniższe przepisy. Te przepisy sprawdzą się również przy wielu innych okazjach takich jak: przyjęcia urodzinowe, spotkania z przyjaciółmi lub rodziną czy garden party.

Prosta sałatka z pieczonego buraka

Buraka lekko skrapiamy oliwą, doprawiamy szczyptą soli morskiej i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do około dwóch godzin w temperaturze 190 stopni (grzanie od góry).

Sałatka z pieczonego buraka z mozzarellą

Sałatka z pieczonego buraka z mozzarellą

Po upieczeniu odstawiamy buraka do wystygnięcia, a następnie obieramy ze skórki i kroimy na cieniutkie plasterki.

Na talerzu układamy liście rukoli. Na wierzchu rozkładamy cieniutkie plastry upieczonego buraka, a całość posypujemy kawałkami sera mozzarella i posiekanymi, niesolonymi pistacjami.

W szklance łączymy oliwę z oliwek, musztardę, miód, sól morską i świeżo mielony pieprz. Składniki dokładnie mieszamy, a gotowym sosem polewamy przygotowaną sałatkę tuż przed podaniem.

Mini kanapeczki z pieczoną papryką lub zielonym groszkiem

Te kanapeczki są inspirowane przepisem z książki Małgosi Minty „Kolacje”, gdzie kusić Was będzie chrupiącymi bruschettami w trzech wersjach.

Książka Kolacje Małgosi Minty

Książka Kolacje Małgosi Minty

Do przygotowania tych kanapeczek będzie potrzebna pieczona papryka. Czerwoną paprykę skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie od góry). Pieczemy ją przez około półtorej godziny, a następnie przekładamy do miseczki, nakrywamy ją talerzykiem i odstawiamy do wystygnięcia. Z przestudzonej papryki ściągamy skórkę.

Zielony groszek wkładamy do rondelka, dolewamy odrobinę wody i doprawiamy solą morską. Po mniej więcej 10 minutach powinien być gotowy – miękki, słodki i pyszny.

Bagietkę kroimy na porcje i układamy na paterze lub talerzu. Każdy kawałeczek smarujemy serkiem kanapkowym. Ja wykorzystałam serek typu Almette w dwóch wersjach – śmietankowy i z ziołami, ale można użyć dowolnych, zgodnie z własnymi preferencjami.

Na każdym kawałeczku układamy listki rukoli, a następnie rozkładamy na jednych kawałki pieczonej papryki i plasterki zielonego ogórka, a na drugich – zielony groszek. Całość z góry doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli morskiej, a dodatkowo te z groszkiem suszonymi płatkami chili, a te z papryką sezamem.

Mini kanapeczki z pieczoną papryką lub zielonym groszkiem

Mini kanapeczki z pieczoną papryką lub zielonym groszkiem

Fingerfood z wędzonym łososiem

Proste, szybkie w przygotowaniu i pomysłowe danie, które uatrakcyjni każdy imprezowy stół. Podobną wersję, tyle, ze ze świeżym łososiem i serkiem chrzanowym znajdziecie na blogu – link tutaj.

Tym razem świeżego ogórka pokrojonego w grubsze talarki, podałam z kozim serkiem kanapkowym, a na wierzchu ułożyłam kawałki wędzonego łososia, mini trójkąciki z limonki, a całość doprawiłam szczypta soli morskiej, płatków chili i świeżo mielonego pieprzu.

Fingerfood z wędzonym łososiem

Fingerfood z wędzonym łososiem i kozim serkiem kanapkowym


W powyższym wpisie starałam się połączyć tak propozycje dań, żeby maksymalnie ograniczyć listę zakupów, a efekt podania był wyjątkowy i niebanalny.