Prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z odrobiną oregano i soli morskiej
Składniki na danie:
- 2 kg pomidorów
- 1 biała cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól morska
- olej/oliwa do smażenia
- woda
Sposób przygotowania:
Mam czasem wrażenie, że ten sos jest jedną z podstawowych rzeczy w mojej kuchni. Często powstają jego różne wariacje np. z bakłażanem, cukinią, papryką itp. Tym razem zapraszam na wpis, w którym pokażę Wam, jak przygotować jego najbardziej podstawową wersję.
Prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki lub połówki. Przekładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia, doprawiamy solą morska i skrapiamy oliwą. Pieczemy je przez godzinę w 190 stopniach w opcji grzanie od góry.
Upieczone pomidory, wraz z sokami, przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, doprawiamy oregano i jeśli trzeba jeszcze solą morska i dolewamy wody – tylko odrobinę, sos ma być gęsty. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogni około godziny.
Sos na koniec miksujemy. Jeszcze gorący przekładam do słoiczków – wystarczy na jakiś czas.
Prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów
Ten sos sprawdza się w daniach głównych, ciepłych przekąskach i zupach, a same pieczone pomidory są doskonałym dodatkiem do sałatek czy kanapek.
Prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów