Żurek z dodatkiem grzybów shiitake, shiro kikurage, białej pasty miso i jajka, podany z roślinną kiełbaską

Trudność: Czas przygotowania: 120 min. Ilość porcji: 10-12

Składniki na danie:

  • 1 słoiczek o wadze 340 g gotowego zakwasu na żur (ja używam firmy ROLNIK)
  • 1,5 l bulionu
  • 400 ml wody z moczenia grzybów shiitake
  • 12 suszonych grzybów shiitake
  • garść suszonego białego grzyba (grzyby białe shiro kikurage)
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki białej pasty miso
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3-4 liście laurowe
  • jajko na twardo (do podania, 1 jajko na porcję)
  • roślinne kiełbaski (do podania, 1 szt. na porcje, roślinne kiełbaski a'la śląska Dobra Kaloria)
  • dymka posiekana (do podania)
  • sezam (do podania)

Sposób przygotowania:

Kiedy kuchnia polska spotkała się z tą azjatycką, musi powstać coś dobrego. Pomysł na dodanie do żurku pasty miso, to wspaniały krok do szczęścia, a dodatkowo podkręcenie go grzybami shiitake i shiro kikurage to już krok do nieba. I do tego jeszcze ta roślinna kiełbaska.

Żurek z dodatkiem grzybów shiitake, białej pasty miso i jajka, podany z roślinną kiełbaską

Żurek z dodatkiem grzybów shiitake, białej pasty miso i jajka, podany z roślinną kiełbaską

Żurek z grzybami, jajkiem i roślinną kiełbaską

Suszone grzyby shiitake wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na około godzinę do namoczenia.

W garnku żeliwnym podgrzewamy bulion, w którym gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy będą już gotowe, dodajemy do niego zakwas na żur. Ja używam tego od ROLNIKA, ale możecie wykorzystać dowolny, według preferencji, lub swój, jeśli robicie go sami. Dodajemy również namoczone grzyby shiitake, suszone białe grzyby shiro kikurage i dolewamy aromatyczną wodę, w której moczyliśmy grzyby.

Żurek z dodatkiem grzybów shiitake, białej pasty miso i jajka, podany z roślinną kiełbaską

Żurek z dodatkiem grzybów shiitake, białej pasty miso i jajka, podany z roślinną kiełbaską

Wywar doprawiamy majerankiem, suszonymi płatkami chili, sosem sojowym i drobno posiekanymi ząbkami czosnku (można przecisnąć go przez wyciskarkę). Dodajemy również pastę miso. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki.

Gotujmy jajka na twardo, drobno kroimy dymkę i smażymy roślinne kiełbaski.

Żurek podajemy gorący ze wszystkimi dodatkami – na koniec posypujemy go również odrobiną sezamu. Na drugi dzień jest jeszcze lepszy, o ile coś zostanie 😉

Żurek z dodatkiem grzybów shiitake, białej pasty miso i jajka, podany z roślinną kiełbaską

Żurek z dodatkiem grzybów shiitake, białej pasty miso i jajka, podany z roślinną kiełbaską

Żurek z dodatkiem grzybów shiitake, białej pasty miso i jajka, podany z roślinną kiełbaską

Żurek z dodatkiem grzybów shiitake, białej pasty miso i jajka, podany z roślinną kiełbaską