Francuski rogalik z grillowanym łososiem, awokado i mango
Składniki na danie:
- 2 francuskie rogale
- 180 g łososia (filet bez skóry)
- zielone liście
- plastry ogórka
- awokado
- pół mango
- limonka
- pół łyżeczki suszonych płatków chili
- sól morska
- oliwa
Sposób przygotowania:
Przy takich kanapkach zasadniczo nie wiadomo, czy jest to bardziej śniadanie czy obiad. To co jest pewne, to fakt, że są sycące i nieziemsko dobre! Kto się skusi na rogalika w wersji wytrawnej? Serwowany jest z grillowanym łososiem, mango, awokado i świeżym ogórkiem, a szczypta suszonych płatków chili nadaje mu nieco charakteru.
Francuski rogalik z grillowanym łososiem, awokado i mango
Awokado przecinamy na pół, pozbawiamy pestki i przekładamy do miseczki. Dodajemy sól morska, suszone płatki chili i sok z limonki. Rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
W piekarniku, przy użyciu funkcji grill, pieczemy łososia. Latem polecam na grillu, można tez rybę przygotować na patelni. Doprawiamy ją solą, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około 20 minut. Jeśli filet jest cienki, możecie piec go krócej, wówczas ryba nie wyschnie.
Francuski rogalik z grillowanym łososiem, awokado i mango
Na suchej patelni podpiekamy przekrojonego na pół francuskiego rogalika, niech w środku również będzie rumiany.
Gotowego rogalika kładziemy na talerzu, smarujemy awokado, a następnie układamy listki, plasterki ogórka i plastry awokado. Na wierzchu układamy łososia, a całość przykrywamy górą rogala i szykujemy kolejnego 🙂
Francuski rogalik z grillowanym łososiem, awokado i mango
Francuski rogalik z grillowanym łososiem, awokado i mango