Francuski rogalik z grillowanym łososiem, awokado i mango

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 2

Składniki na danie:

  • 2 francuskie rogale
  • 180 g łososia (filet bez skóry)
  • zielone liście
  • plastry ogórka
  • awokado
  • pół mango
  • limonka
  • pół łyżeczki suszonych płatków chili
  • sól morska
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Przy takich kanapkach zasadniczo nie wiadomo, czy jest to bardziej śniadanie czy obiad. To co jest pewne, to fakt, że są sycące i nieziemsko dobre! Kto się skusi na rogalika w wersji wytrawnej? Serwowany jest z grillowanym łososiem, mango, awokado i świeżym ogórkiem, a szczypta suszonych płatków chili nadaje mu nieco charakteru.

Francuski rogalik z grillowanym łososiem, awokado i mango

Francuski rogalik z grillowanym łososiem, awokado i mango

Awokado przecinamy na pół, pozbawiamy pestki i przekładamy do miseczki. Dodajemy sól morska, suszone płatki chili i sok z limonki. Rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

W piekarniku, przy użyciu funkcji grill, pieczemy łososia. Latem polecam na grillu, można tez rybę przygotować na patelni. Doprawiamy ją solą, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około 20 minut. Jeśli filet jest cienki, możecie piec go krócej, wówczas ryba nie wyschnie.

Francuski rogalik z grillowanym łososiem, awokado i mango

Francuski rogalik z grillowanym łososiem, awokado i mango

Na suchej patelni podpiekamy przekrojonego na pół francuskiego rogalika, niech w środku również będzie rumiany.

Gotowego rogalika kładziemy na talerzu, smarujemy awokado, a następnie układamy listki, plasterki ogórka i plastry awokado. Na wierzchu układamy łososia, a całość przykrywamy górą rogala i szykujemy kolejnego 🙂

Francuski rogalik z grillowanym łososiem, awokado i mango

Francuski rogalik z grillowanym łososiem, awokado i mango

Francuski rogalik z grillowanym łososiem, awokado i mango

Francuski rogalik z grillowanym łososiem, awokado i mango