Pierogi z kozim serem podane z sosem gorgonzola z pieczarkami
Składniki na danie:
- 150 g brązowych pieczarek
- 60 g sera gorgonzola
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 4 łodyżki natki pietruszki
- kozi serek kanapkowy
- około 450 g maki pszennej
- około 280 ml gorącej wody
- 60 ml roślinnego oleju
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- olej/oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Kto nie lubi pierogów? Ja zjadłam z serkiem kozim i genialnym sosem z dodatkiem ukochanej gorgonzoli, a chłopaki dostali klasyczne, z mięsem mielonym, podane z odrobiną masła.
Pierogi z kozim serem podane z sosem gorgonzola z pieczarkami
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojone w plastry, brązowe pieczarki. Całość solimy. Po kilku minutach, kiedy grzyby staną się już rumiane, dodajemy do nich posiekaną natkę pietruszki, mleczko kokosowe i kawałki sera gorgonzola. Wystarczy jeszcze odrobina świeżo mielonego pieprzu i całość możemy dusić na małym ogniu.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej i gorącą wodę. Całość zagniatamy, najpierw widelcem, a później dłonią, aż ciasto stanie się jednolitą masą. Następnie odcinamy kawałek, rozwałkowujemy go na płaski, cienki placek i wykrawamy z niego okręgi za pomocą specjalnego ringu lub szerokiej szklanki.
Pierogi z kozim serem podane z sosem gorgonzola z pieczarkami
Na każdym z kół kładziemy łyżeczkę koziego serka kanapkowego, składamy na pół i zawijamy na kształt pieroga. U mniej najczęściej pierogi mają taką zmyślną falbankę, ale możecie je również zagnieść po prostu widelcem.
Pierogi gotujemy około 10 minut w osolonym wrzątku. Gotowe układamy na talerzu i polewamy je serowym sosem z dodatkiem smażonych pieczarek.
Z tej porcji ciasta wyszło mi około 36 pierogów.
Pierogi z kozim serem podane z sosem gorgonzola z pieczarkami
Pierogi z kozim serem podane z sosem gorgonzola z pieczarkami
Pierogi z kozim serem podane z sosem gorgonzola z pieczarkami