Zupa krem z pieczonymi warzywami podana z pieczonym kalafiorem

Składniki na danie:
- 2 pieczone pomidory
- 4 upieczone marchewki
- 5 ziemniaków
- kawałek pora (biała część)
- 4 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 3-4 ziarna pieprzu czarnego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki majeranku
- sól morska
- 1 litr wody
- natka pietruszki
- czarnuszka z sezamem
- oliwa/olej do smażenia
Składniki na danie:
- 1 mały kalafior
- wędzona papryka
- kurkuma
- sól morska
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Zaglądam do lodówki i okazuje się, że zostały mi jeszcze pieczone marchewki i pieczony kalafior z tygodnia. Trzeba je wykorzystać. Marnowanie żywności nie leży w mojej naturze, więc raz na jakiś czas przychodzi ta chwila, w której trzeba wykorzystać te wszystkie resztki.

Zupa krem z pieczonymi: pomidorem, marchewką i kalafiorem
W garnku rozgrzewamy oliwę. Obieramy ziemniaki, kroimy w grubszą kostkę, a pora kroimy w ćwierć talarki. Dodajemy warzywa do garnka i całość doprawiamy przyprawami: wędzona i słodką papryką, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, solą morską i listkami laurowymi. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez kilka minut.
Po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę upieczone marchewki, dokładamy ćwiartki upieczonych pomidorów, posiekany czosnek i natkę pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, aby aromat przypraw otulił każdy składnik, a następnie wlewamy wodę. Zupę dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki staną się miękkie.

Zupa krem z pieczonymi: pomidorem, marchewką i kalafiorem
Zupę przed podaniem miksujemy na krem. Wcześniej dobrze wyłowić listki. Zupę podajemy z upieczonym kalafiorem, którego przed podaniem zgniatamy i podsmażamy na patelni. Przed podaniem posypałam zupę posiekaną natką.
Jak przygotować pieczone warzywa, które wykorzystałam w tej zupie?
Marchewki obieram i kroję na słupki (czasem na pół, czasem na cztery części). Doprawiam je solą morską i oliwą, czasem sypie inne przyprawy. Marchewki piekę około 40 minut w 190 stopniach (grzanie od góry).
Kalafior dzielę na różyczki. Do miski wlewam oliwę i dodaje przyprawy. Całość mieszam, a następnie wylewam na kalafiora ułożonego w brytfance i dokładnie rozcieram przyprawy rękoma. Piekę go około 60 minut – tak samo jak marchewki.
Ćwiartki z pomidora doprawiam solą morską i oliwą i wkładam do piekarnika na około 60-70 minut.

Zupa krem z pieczonymi: pomidorem, marchewką i kalafiorem

Zupa krem z pieczonymi: pomidorem, marchewką i kalafiorem

Zupa krem z pieczonymi: pomidorem, marchewką i kalafiorem