Ciasto z malinami i kakao – prosty przepis na owocowy wypiek lata

Składniki na danie:
- 70 g cukru lub 90 g erytrytolu
- 4 jajka
- około 125 ml malin
- 100 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 g kakao
Sposób przygotowania:
Lekkie, czekoladowe ciasto, pełne soczystych malin. Doskonałe na leniwe popołudnie, kiedy słońce otula taras swoim ciepłem, a w powietrzu unosi się słodki aromat świeżych owoców.

Ciasto z malinami i kakao
W dużej misce dokładnie ucieramy żółtka z cukrem, aż masa stanie się jasna, puszysta i kremowa. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.
Masło rozpuszczamy w małym rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie do utartych żółtek dodajemy mąkę, kakao, sodę oraz przestudzone masło. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Delikatnie łączymy ją z pianą z białek – najlepiej w kilku partiach, by zachować jak najwięcej puszystości.

Ciasto z malinami i kakao
Gotową masę przelewamy do formy (np. tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Wciskamy w nią maliny – podczas pieczenia lekko się zatopią, nadając ciastu wyjątkowej soczystości.
Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem – do momentu suchego patyczka.
Przed podaniem oprószamy ciasto cukrem pudrem i delektujemy się każdym kęsem.

Ciasto z malinami i kakao

Ciasto z malinami i kakao