Pasta z nerkowców z tofu podana na słodko na kanapce z figą lub pieczoną śliwką

Składniki na danie:
- 200 g nerkowców (opakowanie nerkowców Alesto)
- 180 g tofu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- około 150 ml zimnej wody
- sól morska drobno mielona
- suszone płatki chili (opcjonalnie)
- figi (opcjonalnie do podania, 1 figa na kanapkę)
- pieczone śliwki (opcjonalnie do podania, przepis w tekście)
Sposób przygotowania:
Pasta z nerkowców to doskonała alternatywa dla klasycznego twarogu, szczególnie jeśli nie możecie spożywać laktozy czy, jak to się ma w przypadku mojego synka, w ogóle produktów mlecznych. Konsystencją przypomina drobnomielony twaróg, ale w smaku jest zupełnie inna.
Pokażę Wam przepis na klasyczną wersję, którą poprzez dodatek suszonych płatków chili, możecie podać w nieco ostrzejszym wydaniu. Pasta jest tak wdzięczna, że można ją podać na wiele sposobów.

Pasta z nerkowców z tofu podana na słodko na kanapce z figą lub pieczoną śliwką
Jak przygotować pastę z nerkowców?
Nerkowce przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc na kuchennym blacie. Następnie namoczone orzechy przekładamy do blendera, dodajemy pokruszoną kostkę tofu, sok z cytryny i sól morską drobno mieloną. Całość miksujemy na gładką pastę.
To wersja podstawowa, jeśli chcielibyście nadać paście dodatkowy smak – dodajcie np. suszonych płatków chili – ostrość będzie świetnie kontrastować ze słodkością owoców. Można również nadać mu nieco bardziej wytrawny smak, dodają już po zmieszaniu posiekany szczypiorek.

Pasta z nerkowców z tofu podana na słodko na kanapce z figą lub pieczoną śliwką
Z figami czy pieczoną śliwką?
I choć kanapki z pasta z nerkowców i tofu można podawać na wiele sposobów, do przepisów wybrałam wersje w jesiennej, słodkiej oprawie, podając ją z figą lub pieczoną śliwką.
W tym pierwszym przypadku wystarczy figę pokroić w plastry i położyć na wierzchu, w drugim – wcześniej umyłam i pokroiłam śliwki na ćwiartki. Tak przygotowane owoce, przełożyłam do naczynia żaroodpornego, obsypałam łyżką cukru i piekłam w 180 stopniach (grzanie góra-dół) przez godzinę.
Mięciutkie i słodkie owoce położyłam na kanapce, a całość polałam słodkim syropem, jaki powstał w trakcie pieczenia.

Pasta z nerkowców z tofu podana na słodko na kanapce z figą lub pieczoną śliwką
Czy to nie jest przyjemna, jesienna alternatywa dla klasycznych kanapek?
W taki sposób piekę około 5-6 śliwek, następnie przekładam je do pojemnika i trzymam około tygodnia w lodówce. Pieczone śliwki wykorzystuję do kanapek, owsianek, lodów czy kaszy manny. Tak samo robię z pasta z nerkowców i tofu. Trzymana w pojemniku w lodówce, wystarcza na około tydzień.

Pasta z nerkowców z tofu podana na słodko na kanapce z figą lub pieczoną śliwką