Pasta z nerkowców z tofu podana na słodko na kanapce z figą lub pieczoną śliwką

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 15 (bez czasu namaczania orzechów) min. Ilość porcji: kilka

Składniki na danie:

  • 200 g nerkowców (opakowanie nerkowców Alesto)
  • 180 g tofu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • około 150 ml zimnej wody
  • sól morska drobno mielona
  • suszone płatki chili (opcjonalnie)
  • figi (opcjonalnie do podania, 1 figa na kanapkę)
  • pieczone śliwki (opcjonalnie do podania, przepis w tekście)

Sposób przygotowania:

Pasta z nerkowców to doskonała alternatywa dla klasycznego twarogu, szczególnie jeśli nie możecie spożywać laktozy czy, jak to się ma w przypadku mojego synka, w ogóle produktów mlecznych. Konsystencją przypomina drobnomielony twaróg, ale w smaku jest zupełnie inna.

Pokażę Wam przepis na klasyczną wersję, którą poprzez dodatek suszonych płatków chili, możecie podać w nieco ostrzejszym wydaniu. Pasta jest tak wdzięczna, że można ją podać na wiele sposobów.

Pasta z nerkowców z tofu podana na słodko na kanapce z figą lub pieczoną śliwką

Pasta z nerkowców z tofu podana na słodko na kanapce z figą lub pieczoną śliwką

Jak przygotować pastę z nerkowców?

Nerkowce przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc na kuchennym blacie. Następnie namoczone orzechy przekładamy do blendera, dodajemy pokruszoną kostkę tofu, sok z cytryny i sól morską drobno mieloną. Całość miksujemy na gładką pastę.

To wersja podstawowa, jeśli chcielibyście nadać paście dodatkowy smak – dodajcie np. suszonych płatków chili – ostrość będzie świetnie kontrastować ze słodkością owoców. Można również nadać mu nieco bardziej wytrawny smak, dodają już po zmieszaniu posiekany szczypiorek.

Pasta z nerkowców z tofu podana na słodko na kanapce z figą lub pieczoną śliwką

Pasta z nerkowców z tofu podana na słodko na kanapce z figą lub pieczoną śliwką

Z figami czy pieczoną śliwką?

I choć kanapki z pasta z nerkowców i tofu można podawać na wiele sposobów, do przepisów wybrałam wersje w jesiennej, słodkiej oprawie, podając ją z figą lub pieczoną śliwką.

W tym pierwszym przypadku wystarczy figę pokroić w plastry i położyć na wierzchu, w drugim – wcześniej umyłam i pokroiłam śliwki na ćwiartki. Tak przygotowane owoce, przełożyłam do naczynia żaroodpornego, obsypałam łyżką cukru i piekłam w 180 stopniach (grzanie góra-dół) przez godzinę.

Mięciutkie i słodkie owoce położyłam na kanapce, a całość polałam słodkim syropem, jaki powstał w trakcie pieczenia.

Pasta z nerkowców z tofu podana na słodko na kanapce z figą lub pieczoną śliwką

Pasta z nerkowców z tofu podana na słodko na kanapce z figą lub pieczoną śliwką

Czy to nie jest przyjemna, jesienna alternatywa dla klasycznych kanapek?

W taki sposób piekę około 5-6 śliwek, następnie przekładam je do pojemnika i trzymam około tygodnia w lodówce. Pieczone śliwki wykorzystuję do kanapek, owsianek, lodów czy kaszy manny. Tak samo robię z pasta z nerkowców i tofu. Trzymana w pojemniku w lodówce, wystarcza na około tydzień.

Pasta z nerkowców z tofu podana na słodko na kanapce z figą lub pieczoną śliwką

Pasta z nerkowców z tofu podana na słodko na kanapce z figą lub pieczoną śliwką