Owoce w cieście francuskim z płatkami owsianymi, orzechami i miodem
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 6
Składniki na danie:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- mieszanka owoców – tu truskawki i śliwki
- mieszanka orzechów i nasion – tu orzechy włoskie, migdały, nasiona słonecznika, nasiona sezamu
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Rozwijamy ciasto francuskie. Na środku układamy mieszankę owoców – ja wykorzystałam truskawki i śliwki. Zawijamy końce ciasta tak, żeby powstała nam foremka – końcówki przygniatamy widelcem. Powstanie dzięki temu dekoracyjny wzorek.
Mieszankę orzechów lekko rozgniatamy, żeby się połamały. Owoce posypujemy mieszanką nasion, orzechów i płatków owsianych a całość polewamy delikatnie miodem.
Na koniec smarujemy ciasto francuskie rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.