Pierogi z kaszą jaglaną, dynią, imbirem i kurkumą

Trudność: Czas przygotowania: 50 min. Ilość porcji: 4

Składniki na pierogi:

  • 500 g mieszanki na bezglutenowe i wegańskie pierogi od Polfem
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 mała dynia
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • natka kolendry
  • garść świeżej mięty
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
  • olej rzepakowy
  • woda

Sposób przygotowania:

Kasze jaglana gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem na opakowaniu.

W garnku rozpuszczamy łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy na nim drobno siekany czosnek i imbir. Po chwili dodajemy pociętą w kostkę dynię, posiekaną natkę kolendry i mięty i przyprawy. Kiedy dynia i przyprawy chwilę się przesmażą dolewamy odrobinę wody i dusimy. Po 15 minutach powinna być już mięciutka. Wyłączamy gaz i ugniatamy całość tłuczkiem do ziemniaków. Teraz do dyniowego purée dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, dokładnie mieszamy, żeby wszystko się połączyło i odstawiamy do przestygnięcia.

Z mieszanki na bezglutenowe i wegańskie pierogi (tutaj możesz zamówić) odsypujemy 2/3 szklanki do podsypania ciasta, a resztę łączymy z 40 ml oleju roślinnego i wrzącą wodą (ok. 300 ml). Mokre składniki dolewamy partiami, w trakcie zagniatania ciasta. Powinno mieć konsystencję lekko lepką, ale nie powinno pozostawać na dłoniach. Po wyrobieniu ciasta – odstawiamy je na chwilę na bok, aby odpoczęło. Koniecznie przykryjmy miskę bawełnianą ściereczką, żeby nie wyschło.

Teraz partiami rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółka. Na każdym układamy odrobinę farszu i szybko zagniatamy końce lepiąc pierogi. Wykańczamy je dekoracyjną falbanką.

Pierogi smażymy chwilę z obu stron na rozgrzanej patelni, aż staną się złociste. Pyszne, pikantne i lekkie danie.