Naleśniki z kurkumą, serem ricotta, szpinakiem i sezamem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 4

Składniki na naleśniki:

  • 250 g mieszanki na bezglutenowe naleśniki od Polfem
  • 2 jajka
  • mleko ryżowe
  • woda gazowana
  • 1 łyżka kurkumy
  • 250 g szpinaku
  • 1 serek ricotta
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

W misce łączymy połowę opakowania na bezglutenowe naleśniki (tutaj możesz zamówić) razem z jajkami, mlekiem roślinnym i wodą gazowaną. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę kurkumy – dzięki temu będą miały cudowny, słoneczny kolor. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Na rozgrzaną patelnie wlewamy chochlą ciasto i smażymy placki z obu stron, jeden po drugim.

Obrane ząbki czosnku drobno siekamy i podsmażamy na oleju roślinnym. Po chwili dodajemy szpinak i ser ricotta. Doprawiamy całość sola i pieprzem do smaku i dodajemy sezam.

Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz i składamy go na pół. Podajemy posypane sezamem z wierzchu.