Naleśniki z kurkumą, serem ricotta, szpinakiem i sezamem
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 40 min.
Ilość porcji: 4
Składniki na naleśniki:
- 250 g mieszanki na bezglutenowe naleśniki od Polfem
- 2 jajka
- mleko ryżowe
- woda gazowana
- 1 łyżka kurkumy
- 250 g szpinaku
- 1 serek ricotta
- 2 łyżki sezamu
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
W misce łączymy połowę opakowania na bezglutenowe naleśniki (tutaj możesz zamówić) razem z jajkami, mlekiem roślinnym i wodą gazowaną. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę kurkumy – dzięki temu będą miały cudowny, słoneczny kolor. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy chochlą ciasto i smażymy placki z obu stron, jeden po drugim.
Obrane ząbki czosnku drobno siekamy i podsmażamy na oleju roślinnym. Po chwili dodajemy szpinak i ser ricotta. Doprawiamy całość sola i pieprzem do smaku i dodajemy sezam.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz i składamy go na pół. Podajemy posypane sezamem z wierzchu.