Domowe łazanki z kapustą kiszoną wiejską kiełbasą i pomidorkami

Trudność: Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: 4

Składniki na makaron:

  • mąka pszenna
  • olej rzepakowy
  • gorąca woda przegotowana

Składniki na sos:

  • 200 g kapusty kiszone
  • garść pomidorków koktajlowe
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • pół łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 kiełbasa
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Łączymy mąkę z gorącą wodą i oliwą i wyrabiamy ciasto na makaron. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki płat i wycinamy łazanki (w wersji dla dzieci można powycinać makaron np. w gwiazdki). Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut.

W garnku na masełku podsmażamy kiełbasę pociętą w ćwierć plastry i cebulkę pokrojoną w kostkę. kiedy kiełbasa się zarumieni a cebulka zmięknie dodajemy kapustę kiszoną (można ją przepłukać, żeby nie była zbyt kwaśna) i pomidorki pocięte w połówki. Dolewamy odrobinę wody, tak, żeby kapusta się udusiła. Całość doprawiamy kminkiem, tymiankiem, łyżeczką koncentratu pomidorowego, szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Gotujemy chwilę, żeby nadmiar płynu odparował.