Domowe łazanki z kapustą kiszoną wiejską kiełbasą i pomidorkami
Trudność:
Czas przygotowania: 60 min.
Ilość porcji: 4
Składniki na makaron:
- mąka pszenna
- olej rzepakowy
- gorąca woda przegotowana
Składniki na sos:
- 200 g kapusty kiszone
- garść pomidorków koktajlowe
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka kminku
- pół łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
- 1 kiełbasa
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Łączymy mąkę z gorącą wodą i oliwą i wyrabiamy ciasto na makaron. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki płat i wycinamy łazanki (w wersji dla dzieci można powycinać makaron np. w gwiazdki). Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut.
W garnku na masełku podsmażamy kiełbasę pociętą w ćwierć plastry i cebulkę pokrojoną w kostkę. kiedy kiełbasa się zarumieni a cebulka zmięknie dodajemy kapustę kiszoną (można ją przepłukać, żeby nie była zbyt kwaśna) i pomidorki pocięte w połówki. Dolewamy odrobinę wody, tak, żeby kapusta się udusiła. Całość doprawiamy kminkiem, tymiankiem, łyżeczką koncentratu pomidorowego, szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Gotujemy chwilę, żeby nadmiar płynu odparował.