Krem z marchewki z mleczkiem kokosowym, płatkami chili, imbirem i jogurtem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 50 min. Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1 l bulionu
  • 1 kg marchewki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • natka pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • odrobina sezamu

Sposób przygotowania:

W garnku podgrzewamy odrobinę oleju roślinnego i rozpuszczamy w nim masło. Podsmażamy na nim pociętą w kostkę cebulę i drobno siekany czosnek z imbirem. Marchewki obieramy, tniemy na mniejsze kawałki i lekko przesmażamy zresztą składników.

Do garnka dolewamy bulion, a kiedy marchewki będą już prawie miękkie dolewamy puszkę mleczka kokosowego. Zupę blendujemy na gęsty i aksamitny krem o cudownym, słonecznym kolorze. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Krem z marchewki podajemy z łyżką jogurtu, sezamem i płatkami chili. Dekorujemy świeżą natką pietruszki lub kolendry.