Domowe pierogi leniwe z zasmażką z bułki tartej i masła
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 3
Składniki na leniwe:
- 250 g tłustego twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ok. 100 g mąki pszennej
- sól
- pieprz
Składniki na zasmażkę:
- bułka tarta
- masło
Sposób przygotowania:
Twaróg przekładamy do miski i dobrze go rozgniatamy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Jeśli mamy możliwość zmielmy go. Następnie łączymy go z jajkiem na gładką pastę. Kiedy w twarogu nie będzie już grudek dodajemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy widelcem do momentu kiedy mąka połączy się na tyle z resztą składników, że ciasto będzie można przełożyć na stolnice i wyrabiać rękoma.
W garnku gotujemy wodę z solą. Ciasto dzielimy na kawałki i z każdego formułujemy wałek, płaszczymy go delikatnie i tniemy na kawałki – podobnie jak kopytka. Leniwe pojedynczo wrzucamy do garnka i gotujemy przez 3 minuty.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę szykując zasmażkę.
Leniwe podajemy z przygotowaną zasmażką.