Zupa krem z pieczonej dyni podana z pieczonym ziemniakiem
Składniki na danie:
- 4 ziemniaki ze skórką (do podania zupy, jeden ziemniak na porcję)
- 300 g obranych ziemniaków
- 2 małe cebule
- 1 litr wody
- 450 g pieczonej dyni zwyczajnej
- 400 mi bulionu
- 3 gałązki posiekanej natki pietruszki (odkładamy nieco do dekoracji)
- 4 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- suszone płatki chili do podania
- olej do smażenia
- drobno mielona sól morska
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- oliwa z oliwek
- masło do podania
Sposób przygotowania:
Królowa jesiennych zup, czyli krem z pieczonej dyni. Dla jeszcze lepszego efektu podałam go z pieczonym ziemniakiem.

Zupa krem z pieczonej dyni podana z pieczonym ziemniakiem
Żeby móc przygotować danie, wcześniej upiekłam dynię zwyczajną w 180 stopniach (grzanie góra-dół). Przed wstawieniem do piekarnika, pokroiłam ją na kawałki, pozbawiłam pestek, doprawiłam solą morską i skropiłam oliwą. Dynia piekła się około godziny.

Zupa krem z pieczonej dyni podana z pieczonym ziemniakiem
W garnku rozgrzewamy olej, na którym przez kilka minut smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. W trakcie smażenia dodajemy słodką paprykę, drobno mieloną sól morską, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, i smażymy dalej, pilnując, by zawartość garnka się rumieniła, a nie przypaliła.
Dolewamy wodę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, obrany czosnek, imbir oraz dynię — wcześniej upieczoną i obraną ze skóry. Gotujemy bez przykrycia przez około 40 minut. W tym czasie zupa przyjemnie bombluje.

Zupa krem z pieczonej dyni podana z pieczonym ziemniakiem
Równolegle, w naczyniu żaroodpornym układamy cztery umyte ziemniaki w skórkach. Doprawiamy je solą morską i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra–dół), przekręcając je w połowie pieczenia.
Do garnka dolewamy bulion, zmniejszamy moc kuchenki, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez kolejną godzinę. Na koniec wyciągamy liście laurowe i miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli trzeba, doprawiamy jeszcze solą i świeżo mielonym pieprzem.

Zupa krem z pieczonej dyni podana z pieczonym ziemniakiem
Ziemniaka wkładamy do talerza, nacinamy z wierzchu, lekko gnieciemy widelcem miękki miąższ i dodajemy do środka masło oraz szczyptę soli morskiej. Dookoła ziemniaka wlewamy zupę, a całość posypujemy suszonymi płatkami chili i posiekaną natką pietruszki.

Zupa krem z pieczonej dyni podana z pieczonym ziemniakiem
