Szarlotka sypana z dodatkiem prażonych migdałów
Składniki na grzankę z pieczoną dynią:
- 2 kg nieobranych jabłek
- 100 g cukru
- 230 g kaszy manny
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g masła mrożonego
- 50 g płatków migdałów
Sposób przygotowania:
Do przygotowania tej szarlotki zainspirowała mnie Monika z bloga Jak ja lubię jeść. Przepis na to popularne ciasto dopasowałam do potrzeb mojego synka, zamieniając proszek do pieczenia na sodę, i do nas, żeby powstało dokładnie takie jak lubimy 🙂
Ciasto jest bardzo wilgotne o przyjemnej cynamonowej nucie. Zdecydowanie uprzyjemni jesienne i nie tylko jesienne wieczory.

Szarlotka sypana z dodatkiem prażonych migdałów
Samo przygotowanie jest naprawdę proste. Do dużej miski wsypujemy suche składniki – mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i kaszę manną. Składniki dokładnie mieszamy, a następnie dzielimy na 3 równe porcje.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubym oczku tarki do dużej miski.
Dodajemy do nich cynamon i dokładnie mieszamy. Jabłka dzielimy na dwie równe porcje.

Szarlotka sypana z dodatkiem prażonych migdałów
Na suchej patelni prażymy migdały. Masło mrozimy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy 1 część składników suchych, a to układamy połowę jabłek z cynamonem, następnie kolejna porcja składników suchych, jabłka i znów suche składniki. Wierz posypujemy prażonymi płatkami migdałów, a całość przykrywamy tartym masłem.
Ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w opcji pieczenie góra-dół.
Zjadamy tak jak lubimy – z gałka logów, jesienną herbata lub tak po prostu.

Szarlotka sypana z dodatkiem prażonych migdałów

Szarlotka sypana z dodatkiem prażonych migdałów

Szarlotka sypana z dodatkiem prażonych migdałów

Szarlotka sypana z dodatkiem prażonych migdałów
Poniżej znajdziecie inne przepisy na ciasta z jabłkami:
