Tortilla de patatas, czyli hiszpańska tortilla z ziemniakami
Składniki na grzankę z pieczoną dynią:
- 6 jajek
- 4 średnie ziemniaki ugotowane
- sól morska drobno mielona
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka oleju/oliwy do smażenia
- oliwa z oliwek (do sałatki)
- zielone liście (garść na porcję)
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
A gdyby tak przymknąć oczy i choć na chwile przenieść się na hiszpańskie wybrzeże? Dzięki temu przepisowi i przy odrobinie wyobraźni, jest to możliwe.
Na patelni, na rozgrzanym oleju, smażymy ziemniaki pokrojone na pół centymetrowej grubości plastry. W trakcie smażenia, doprawiamy je solą morska i słodką papryką, a całość delikatnie mieszamy, żeby przyprawy obtoczyły ziemniaki i w trakcie smażenia, stworzyły aromatyczną skorupkę.
Do miski wbijamy jajka i dokładnie je mieszamy, żeby masa była jednolita.

Tortilla de patatas, czyli hiszpańska tortilla z ziemniakami
Kiedy ziemniaki będą już delikatnie rumiane, dodajemy na patelnię jajka i smażymy dalej pod przykryciem. Po około 8 minutach spód tortilli powinien być już na tyle upieczony, że możecie ją obrócić, bez obawy, że się rozpadnie. Tortille trzeba przysmażyć z dwóch stron, inaczej spód będzie gotowy, a wierzch, mimo przykrycia, wciąż płynny. Po obróceniu, wystarczą 3 minuty, aby danie było gotowe.
Tortilla de patatas podałam z prostą sałatką, czyli zielone liście i plastry marchewki, skropione odrobina oliwy z oliwek i doprawione szczypta soli morskiej.

Tortilla de patatas, czyli hiszpańska tortilla z ziemniakami

Tortilla de patatas, czyli hiszpańska tortilla z ziemniakami

Tortilla de patatas, czyli hiszpańska tortilla z ziemniakami
