Pieczony bakłażan w sosie pomidorowym, podany z ryżem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 70 min. Ilość porcji: 6

Składniki na danie

  • 3 bakłażany
  • 3 duże pomidory
  • 2-3 liście jarmużu
  • 1 cebula
  • 1 mała główka czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • sól morska drobno mielona
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • olej/oliwa do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • ryż do podania
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

Bakłażan to jedno z najgenialniejszych warzyw, a jego pieczona wersja to absolutne mistrzostwo. Przeglądając przepisy na tej stronie, traficie na kilka propozycji właśnie z taką wersją bakłażana. Dziś zapraszam na pieczonego bakłażana, którego następnie dusimy w domowym sosie pomidorowym z dodatkiem jarmużu. Danie podajemy z ryżem.

Pieczony bakłażan w sosie pomidorowym, podany z ryżem

Pieczony bakłażan w sosie pomidorowym, podany z ryżem

Bakłażany myjemy i kroimy na ćwiartki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w opcji góra–dół.

Pieczony bakłażan w sosie pomidorowym, podany z ryżem

1-3 Bakłażany krok po kroku, w trakcie przygotowania ich do pieczenia i upieczone | 4 – Zaczynam robić sos

Na dużej patelni lub w szerokim żeliwnym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka, aż zrobi się lekko rumiana. W trakcie smażenia solimy ją. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę.

Chwilę mieszamy, po czym dodajemy pokrojonego pomidora, drobno posiekane ząbki czosnku oraz natkę pietruszki. Całość doprawiamy suszonym oregano i słodką, czerwoną papryką, delikatnie mieszamy i chwilę smażymy, a następnie dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 30 minut.

Pieczony bakłażan w sosie pomidorowym, podany z ryżem

1-3 Sos pomidorowy | 4 upieczone bakłażany dodane do sosu

Miękkie warzywa miksujemy na sos. Nie robię tego dokładnie, bo nie zależy mi na gładkiej i jedwabistej konsystencji.

Do sosu dodaję upieczone kawałki bakłażana, a następnie każdy z nich lekko wciskamy w sos. Na wierzch dodajemy posiekane liście jarmużu, bez grubych łodyg. Wystarczy jeszcze dusić całość pod przykryciem przez 15–20 minut, aby smaki się połączyły, a liście zmiękły.

Danie podaję z gotowanym, białym ryżem.

Pieczony bakłażan w sosie pomidorowym, podany z ryżem

1-2 zanurzone w sosie upieczone bakłażany | 3-4 dodane do dania liście jarmużu

Pieczony bakłażan w sosie pomidorowym, podany z ryżem

Pieczony bakłażan w sosie pomidorowym, podany z ryżem

Pieczony bakłażan w sosie pomidorowym, podany z ryżem

Pieczony bakłażan w sosie pomidorowym, podany z ryżem

Pieczony bakłażan w sosie pomidorowym, podany z ryżem

Pieczony bakłażan w sosie pomidorowym, podany z ryżem