Miso ramen z dodatkiem masła z orzeszków ziemnych, pasty miso i grzybów
Składniki na danie
- 1 łyżka pasty miso (czubata)
- 1 łyżka masła z orzeszków ziemnych (czubata)
- 1 łyżka sosu sojowego
- pół cebuli zwykłej
- 1 marchewka
- jajko gotowane (1 szt. na porcję)
- 1,5 l bulionu
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka nasion sezamu białego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- kilka suszonych grzybów shitake
- suszony złoty grzyb
- makaron ramen
- oliwa/olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Jest taki rodzaj zup, który mogłabym jeść codziennie, a ramen zdecydowanie znajduje się wysoko na mojej liście ulubionych. W mojej lodówce zawsze stoi garnek dobrego, esencjonalnego bulionu – na co dzień ratunek w zabieganym świecie dla głodnego przedszkolaka, a w wyjątkowych chwilach daje mi sposobność do przygotowania cudownych potraw w niedługim czasie.

Miso ramen z dodatkiem masła z orzeszków ziemnych
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy pastę miso, masło orzechowe i sos sojowy. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy, aż składniki stworzą gęstą, lecz płynną pastę.
Do garnka dolewamy bulion i dodajemy suszonego złotego grzyba, suszone grzyby shiitake oraz odrobinę posiekanej natki pietruszki. Całość przykrywamy i gotujemy przez około pół godziny – tak, aby grzyby się namoczyły, a wszystkie smaki połączyły się, tworząc wspaniałą zupę.

Miso ramen z dodatkiem masła z orzeszków ziemnych
W trakcie, gdy ramen nabiera mocy, szykujemy dodatki: gotujemy jajka przez około 5–6 minut (żółtko w środku pozostanie lekko płynne), kroimy marchewkę w cieniutkie paski, prażymy sezam i przygotowujemy makaron.
Ostatnim etapem jest ułożenie dania w misce. Na dno trafia makaron, na którym układamy dodatki, a całość zalewamy gorącym, aromatycznym bulionem. Zupę dekorujemy prażonym sezamem i posiekaną natką pietruszki.

Miso ramen z dodatkiem masła z orzeszków ziemnych

Miso ramen z dodatkiem masła z orzeszków ziemnych
