Pierogi z kapustą kiszoną i smażonymi pieczarkami
Składniki na danie
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg pieczarek
- pół cebuli
- 180 ml przecieru pomidorowego
- olej do smażenia
- sól morska drobno mielona
- świeżo mielony pieprz
- woda
- 450 g mąki pszennej
- 60 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 280 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami to absolutna podstawa na świątecznym stole. To również jedno z tych dań, koło którego nie da się przejść obojętnie, a jego miłośników znajdziemy chyba w każdym z polskich domów. Tym razem klasyczne suszone grzyby zastąpiłam smażonymi pieczarkami i powiem Wam, że była to wyśmienita decyzja.

Pierogi z kapustą kiszoną i smażonymi pieczarkami
Pieczarki wyczyściłam z ziemi i pokroiłam w plastry, a następnie posiekałam na mniejsze kawałki. Tak pokrojone grzyby usmażyłam na rozgrzanym oleju, doprawiając je drobno mieloną solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
W garnku żeliwnym rozgrzałam odrobinę oleju. Podsmażyłam na nim cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Tylko przez chwilkę, nie zależało mi na tym, żeby zmiękła czy przyrumieniła się.
Kapustę kiszoną pokroiłam drobno i dodałam do smażącej się cebuli. Dokładnie przemieszałam zawartość garnka i dolałam wody – tyle, żeby kapusta została nią przykryta. Kapustę dusiłam na małej mocy palnika przez kilka godzin. W tym czasie dodałam smażone pieczarki i co jakiś czas zawartość garnka mieszałam, a gdy wody za dużo odparowało – nieco dolewałam.

Pierogi z kapustą kiszoną i smażonymi pieczarkami
Po około czterech godzinach wolnego gotowania, dolałam około 180 mililitrów przecieru pomidorowego (przepis tutaj). Teraz już można kapustę odparowywać uważając, żeby nie przypalić jej od spodu.
Gotową kapustę przełożyłam na drobne siteczko, żeby odciekła, a następnie odcisnęłam ją przez ściereczkę. Nie pomijajcie tego kroku – tak przygotowana kapusta nie rozmoczy Wam ciasta na pierogi i nie utrudni ich zlepiania.

Pierogi z kapustą kiszoną i smażonymi pieczarkami
Czas na ciasto. Do miski wsypałam mąkę, dodałam oliwę z oliwek (możecie użyć oleju roślinnego), gorącą wodę i szczyptę soli morskiej drobno mielonej. Całość najpierw przemieszałam widelcem, a następnie zagniotłam rękoma.
Gotowe ciasto podzieliłam na pół, a każda z połówek, rozwałkowałam na cieniutki placek na blacie poruszonym mąką. Z ciasta wycięłam mniejsze koła, na których układałam farsz, a następnie zawijałam je i formowałam w pierogi. Z tej ilości ciasta i farszu wyszły mi 34 sztuki.
Kilka zjedliśmy – te ze zdjęcia – a reszta trafiła do zamrażalki, będą idealne za miesiąc.

Pierogi z kapustą kiszoną i smażonymi pieczarkami

Pierogi z kapustą kiszoną i smażonymi pieczarkami

Pierogi z kapustą kiszoną i smażonymi pieczarkami

Pierogi z kapustą kiszoną i smażonymi pieczarkami
