Jedwabista tarta z grillowaną cukinią
- ok. 200 g jogurtu greckiego
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- 100 g zimnego masła
- 250 g mieszanki na tartę od piekarni POLFEM
- 1 duża lub 2 średnie cukinie
Sposób przygotowania:
Kawałki zimnego masła łączymy z mieszanką na tartę od piekarni POLFEM (mieszankę można zamówić tutaj). Dodajemy jajko, doprawiamy sola i pieprzem i zagniatamy, aż wszystko połączy się w miękkie ciasto. Kruchą masę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Jogurt grecki łączymy z dwoma jajkami, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę. Również wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła.
Cukinie tniemy na niezbyt grube plastry. Grillujemy je z obu stron na patelni, aż delikatnie zmiękną.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy je na cienki płat ciasta. Wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Upieczony spód wykładamy cukinią, a całość zalewamy jogurtowym farszem. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175 stopni i pieczemy tarte przez 25 minut.