Szakszuka - śniadanie idealne, które stawia na nogi

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 20 min. Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA SZAKSZUKĘ:
  • 1 duży pomidor
  • pół czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Śniadanie, które zawsze stawia na nogi i zdecydowanie wywołuje uśmiech na twarzy.

Na maśle podsmażamy – cebule i paprykę pocięte w kosteczkę. Warzywa delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Po chwili dodajemy krojone pomidory. W sezonie letnim koniecznie te świeże – soczyste, słodkie i pełne smaku, zimą możemy zastąpić je pomidorami w puszce.

Szakszuka – śniadanie idealne, które stawia na nogi

Danie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą roztartego w palcach oregano, listkami aromatycznej bazylii i odrobiną kminu rzymskiego. Całość mieszamy i wbijamy jajka.

Szakszuka – śniadanie idealne, które stawia na nogi

Szakszukę przykrywamy pokrywką, żeby białka jajek się ścięły.

Szakszukę podajemy z chrupiącą bagietką lub domowym pieczywem. Często robimy też wariację na jej temat – przygotowujemy ją z liśćmi szpinaku lub z dodatkiem chorizo, czy boczku.

Szakszuka – śniadanie idealne, które stawia na nogi
Szakszuka – śniadanie idealne, które stawia na nogi