Ogórkowy chłodnik z awokado, pomidorkami i szalotką

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 20-60 min. Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA OGÓRKOWY CHŁODNIK:
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 300 ml kefiru
  • 1 awokado
  • 5 ogórków gruntowych
  • natka kolendry lub pietruszki
  • 1 szalotka
  • sok z 1 limonki
  • świeży imbir
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
CHŁODNIK PODAJEMY Z POMIDORKAMI:
  • spora garść pomidorków koktajlowych
  • 1 szalotka
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • natka kolendry lub pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Cudowne dni pełne słońca – chłodnik jest wtedy najlepszą opcją, na pyszny, lekki i orzeźwiający obiad.

Do kielicha blendara wkładamy obrane i pozbawione pestki awokado, obrane i pokrojone na mniejsze cząstki ogórki gruntowe, pozbawioną łupinki i przeciętą na pól szalotkę oraz jogurt grecki.

Wszystko blendujemy na gładki krem, który następnie przekładamy do dużej miski. Dolewamy sok z limonki, schłodzony kefir, dodajemy tarty imbir, posiekaną drobno natkę kolendry lub pietruszki i całość doprawiamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Jeśli zupa wydaje się być za gęsta – można dodać odrobinę zimnej wody przefiltrowanej.

Tak przygotowany chłodnik przekładamy do lodówki. W tym czasie szykujemy dodatki. Umyte pomidorki koktajlowe przecinamy na pół, szalotkę drobniutko siekamy, a ogórki pozbawione skórki dzielimy na ćwiartki i drobno kroimy. Przekładamy wszystko do miseczki, doprawiamy oliwą z oliwek, solą i świeżo mielonym pieprzem i mieszamy.

Orzeźwiający ogórkowy chłodnik z awokado podajemy z pomidorkami i szalotką oraz listkami świeżej kolendry lub pietruszki.