Babeczki z truskawkami i syropem z agawy

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 12
SKŁADNIKI NA BABECZKI Z TRUSKAWKAMI I SYROPEM Z AGAWY:
  • 300 g mąki pszennej
  • 5 łyżek syropu z agawy (można zastąpić cukrem)
  • 100 g roztopionego masła
  • około 120 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • truskawki (mała miseczka truskawek)

Sposób przygotowania:

Małe, delikatne, słodkie babeczki to doskonały pomysł na deser jedzony na świeżym powietrzu. Nie wymagają talerzyka, noża, czy widelczyka i można je zabrać wszędzie. Są doskonałe dla dzieci, bo mieszczą się w rączce, a i dorośli nie pogardzą taką pysznością.

Babeczki z truskawkami i syropem z agawy

Dodatkowo – babeczki robią się błyskawicznie!

W misce łączymy mąką pszenną z syropem z agawy, mlekiem, roztopionym masłem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i jajkami. Całość dokładnie miksujemy za pomocą miksera.

Babeczki z truskawkami i syropem z agawy

Truskawki pozbawiamy szypułek i tniemy – większe na ćwiartki, mniejsze na pół. Dodajemy je do masy na babeczki i mieszamy łyżką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami, a masę ciasta równomiernie rozkładamy w 3/4 wysokości papilotki, ponieważ muffinki nieco wyrosną. Powinno być około 2 łyżki ciasta na papilotkę.

Babeczki z truskawkami i syropem z agawy

Muffinki pieczemy około 25 minut lub do suchego patyczka.

Upieczone babeczki studzimy na kratce.

Babeczki z truskawkami i syropem z agawy
Babeczki z truskawkami i syropem z agawy
Babeczki z truskawkami i syropem z agawy