Galette dla dwojga z brzoskwiniami i solidną porcją cukru pudru

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI NA GALETTE Z BRZOSKWINIAMI:

  • około 200 ml mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 60 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 ml kefiru
  • 2 brzoskwinie
  • mąka ziemniaczana
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jesteśmy tylko we dwoje, niebawem wyjeżdżamy, więc ogromna blacha ciasta odpada, a chęć na łakocie w nas wielka. Potrzebuję coś w wersji mini, tak na dziś 🙂 i tak powstało galette dla dwojga z brzoskwiniami, choć zupełnie szczerze to i 4 osoby spokojnie mogą zjeść.

Galette dla dwojga z brzoskwiniami

W misce łączymy mąkę, masło, cukier puder i kefir. Dokładnie zagniatamy ciasto rękoma. Gotową masę wstawiamy do lodówki, do schłodzenia (jeśli macie mniej czasu – wykorzystajcie zamrażalnik do schłodzenia masy).

W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, możemy przygotować brzoskwinie.

Umyte owoce przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Następnie każdą połówkę tniemy na mniejsze cząstki. Pokrojone brzoskwinie przekładamy do miski i posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Moje owoce były bardzo dojrzałe więc użyłam około 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru pudru. Całość przemieszałam delikatnie rękoma, żeby suche składniki dokładnie oblepiły brzoskwinie.

Galette dla dwojga z brzoskwiniami

Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy na cienki placek. Na środku rozsypujemy jeszcze odrobinę maki ziemniaczanej i układamy owoce, pamiętając, żeby dookoła zostawić brzeg ciasta do założenia.

Przygotowane ciasto przekładamy na blachę i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, grzanie od dołu. Ciasto piekłam około 35 minut.

Najbardziej nam smakowało zjedzone na śniadanie, do kawy 🙂

Galette dla dwojga z brzoskwiniami
Galette dla dwojga z brzoskwiniami