Lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami
Składniki na Lekkie ciasto biszkoptowe:
- około 200 ml mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki kakao
- sól
- garść truskawek
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Lekkie ciasto biszkoptowe z dodatkiem kakao i truskawki zerwane jeszcze w czerwcu na działce teściów i zamrożone – właśnie na takie okazje! Sezon truskawkowy w Polsce trwa bardzo krótko, wiec jeśli jest taka możliwość, to staram się zatrzymać ich smak jak najdłużej.
W sezonie użyjcie koniecznie tych świeżych, ale kiedy sezon się kończy – świeże truskawki można zastąpić mrożonymi. Ja swoje po rozmrożeniu odsączyłam na drobnym siteczku, żeby nieco odciekły.
Truskawki można zastąpić malinami.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W misce łączymy cztery żółtka z cukrem (użyjcie drobnego cukru lub cukru pudru, ale z tym zwykłym też się ciasto uda 😉 ).
Kiedy żółtka będą dobrze napowietrzone i utarte razem z cukrem, dodajemy pozostałe suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną. Dolewamy przestudzone, rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy.
W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Następnie łączymy białka z masą ciasta – bardzo delikatnie, żeby piana z białek nie opadła.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy truskawki, a na wierzch wylewamy masę ciasta biszkoptowego. Z góry masę lekko wyrównujemy szpatułką.
Pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, ale jeśli wolicie można je polać polewą czekoladową.