Ryż gotowany w mleczku kokosowym z cynamonem i smażonym jabłkiem
![](http://frywolnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2019/09/baner_wzór-3.png)
SKŁADNIKI NA RYŻ GOTOWANY W MLECZKU KOKOSOWYM:
- 200 ml ryżu
- 200 ml mleczka kokosowego
- 200 ml wody
- 1 jabłko
- olej kokosowy
- syrop z agawy
- cynamon
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Kiedy jesienne dni stają się nieco bardziej szare, chłodniejsze i deszczowe idealne stają się dania w stylu comfort food, które wywołują uśmiech i dobre samopoczucie już na samą myślą o nich. Takim daniem jest dla mnie ryż gotowany w mleczku kokosowym podany z cynamonem i smażonym jabłkiem – alternatywna wersja ryżu ze śmietaną i cukrem dobrze mi znanego z lat dzieciństwa.
Myślę, że w domu rośnie kolejny miłośnik tego dania 🙂
![miska z ugotowanym ryżem z jabłkiem pokrojonym w kosteczkę i cynamonem stoi na blacie kuchennym, w tle siedzi małe dziecko](http://frywolnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2019/09/mini_Anna_Czyżewska_frywolnakuchnia.pl_DSC0046.jpg)
Do garnuszka wlewamy 200 ml wody i 200 ml mleczka kokosowego i zagotowujemy. Solimy, ale dosłownie szczyptę. Wsypujemy 200 ml ryżu, przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień – ryż ma się bardzo delikatnie gotować chłonąc cały płyn. Po około 15 minutach ryż powinien być gotowy.
Uważajcie, szczególnie pod koniec gotowania, żeby ryż nie przypalił się od spodu – jeśli tak się dzieje, zmniejszcie delikatnie ogień.
W trakcie gotowania można dwa razy przemieszać zawartość garnka, ale nie zaglądajcie tam zbyt często.
![miska z ugotowanym ryżem z jabłkiem pokrojonym w kosteczkę i cynamonem stoi na blacie kuchennym](http://frywolnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2019/09/mini_Anna_Czyżewska_frywolnakuchnia.pl_DSC0043.jpg)
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego. Podsmażamy na nim pokrojone w kostkę jabłka z dodatkiem syropu z agawy. Wystarczy około 5-8 minut, żeby jabłka zrobiły się cieplutkie, mięciutkie i słodziutkie. Jabłka można również podsmażyć na maśle.
Gotowy ryż przekładamy do miseczek, posypujemy cynamonem i dodajemy smażone jabłka.
![miska z ugotowanym ryżem z jabłkiem pokrojonym w kosteczkę i cynamonem stoi na blacie kuchennym](http://frywolnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2019/09/mini_Anna_Czyżewska_frywolnakuchnia.pl_DSC0050-1.jpg)
![miska z ugotowanym ryżem z jabłkiem pokrojonym w kosteczkę i cynamonem stoi na blacie kuchennym](http://frywolnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2019/09/mini_Anna_Czyżewska_frywolnakuchnia.pl_DSC0059.jpg)
![miska z ugotowanym ryżem z jabłkiem pokrojonym w kosteczkę i cynamonem stoi na blacie kuchennym](http://frywolnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2019/09/mini_Anna_Czyżewska_frywolnakuchnia.pl_DSC0061.jpg)