Owsiane koktajle pełne owoców i warzyw i bez dodatku cukru
SKŁADNIKI NA OWSIANE KOKTAJLE:
- mleko (ja najczęściej używam mleka roślinnego)
- kefir
- jogurt naturalny
- woda
- płatki owsiane
- ulubione owoce lub warzywa
- dokładne składniki znajdziecie poniżej we wpisie
Sposób przygotowania:
Najlepszy sposób na drugie śniadanie to owsiany koktajl z dodatkiem ulubionych owoców lub warzyw. Jest to też bardzo wygodna przekąska na spacery z Piotrkiem i doskonała alternatywa dla kukurydzianych 🙂
Wprawdzie nie wiem, czy Piotrek tak chętnie je pije dlatego, że pije je przez słomkę, czy może dla smaku (mam nadzieję, że to drugie!), ale korzystam, póki nie odmawia, a wręcz sam się ich domaga wyciągając rano rączkę w kierunku szafki, w której schowany jest blender z radosnym okrzykiem „To! To! Da! Da!”. Po takich słowach nie pozostaje mi nic innego jak uszykować porcje dla siebie do pracy i dla niego.
Poniżej znajdziecie listę mniej i bardziej klasycznych połączeń smakowych 🙂 Każdy koktajl to około 900 ml płynu. Jeśli będziecie potrzebowali nieco gęstszych porcji – wystarczy dosypać płatków owsianych.
W moich przepisach nie znajdziecie również dodatku cukru (ani białego, ani trzcinowego, kokosowego, czy brązowego) – wszystkie koktajle dosładzane są naturalnym cukrem zawartym w świeżych owocach lub za pomocą bakalii.
Płatki owsiane dostarczają naszemu organizmowi wiele ważnych składników m.in. potas, magnez, żelazo, czy cynk. Są również źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego.
W mojej kuchni płatki owsiane często się pojawiają – są podawane w formie owsianki (na ciepło, pieczonej i na zimno), w koktajlach, a zmielone zastępują np. klasyczną bułkę tartą przy klopsikach.
OWSIANY KOKTAJL JABŁKOWO-JAGODOWY
Składniki na koktajl:
1 jabłko
garść jagód (można użyć mrożonych)
4 łyżki płatków owsianych
300 ml kefiru
500 ml wody
Najlepsze w koktajlach jest to, ze nie trzeba się zbytnio wysilać, żeby skomponować ich smak. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do kielicha blendera, zmiksować i po chwili mamy pyszny i zdrowy posiłek.
OWSIANY KOKTAJL Z MANGO I RABARBAREM
Koktajl jest inspirowany przepisem Dominiki Wójcik Jarzynowa z książki Warzywo.
Składniki na koktajl:
pół dojrzałego mango
konfitura z rabarbaru
200 ml gęstego jogurtu
600 ml wody
cynamon
świeży imbir
4 łyżki płatków owsianych
Oryginalny przepis to mango lassi z dodatkiem rabarbaru. Brzmiał tak dobrze, że nie mogłam przestać o nim myśleć 🙂 Zrobiłam lekką modyfikację, czyli nie dodałam kruszonego lodu i nie dosładzałam rabarbaru dzięki czemu jest słodko-kwaśny – mango w zupełności wystarczyło.
Łodygi rabarbaru obieramy i tniemy na mniejsze cząstki. Warzywo przekładamy na patelnie i podsmażamy kilka minut na kawałeczku masła. Dodajemy kawałek tartego imbiru i cynamon i dolewamy odrobinę wody. Rabarbar dusimy tak długo, aż się rozpadnie, woda nieco odparuje, a pulpa stanie się gęsta. Umyślnie nie dodawałam tu cukru – chciałam, żeby konfitura była kwaśna, żebym mogła ją łączyć z rożnymi dodatkami, w tym m.in. słodkimi masami ciast, czy naleśnikami w wersji deserowej 🙂
W blenderze łączymy kawałki słodkiego mango bez skóry z konfiturą z rabarbaru – około 3-4 łyżek, jogurtem, płatkami owsianymi i wodą. Całość miksujemy i gotowe.
OWSIANY KOKTAJL ZE ŚWEŻYM OGÓRKIEM, SELEREM NACIOWYM I SZPINAKIEM
Składniki na koktajl:
2 łodygi selera naciowego
2 świeże ogórki gruntowe
garść szpinaku
1-2 daktyle
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka siemienia lnianego
300 ml kefiru
500 ml wody
Większość dostępnych przepisów na koktajle bazuje głównie na owocach – tym razem mamy tu bardzo przyjemne połączenie warzywne 🙂
Koktajle na bazie świeżego ogórka to też doskonały sposób na nawodnienie organizmu – w końcu ogórek to niemal sama woda! Pijcie je szczególnie kiedy na dworze „dokucza” upał.
OWSIANY KOKTAJL KOKOSOWY BANAN-GRUSZKA
Składniki na koktajl:
1 banan
1 gruszka
1 łyżka chipsów z kokosa
4 łyżki płatków owsianych
200 ml mleka
600 ml wody
Słodki, kokosowy koktajl owsiany 🙂 a podobno zdrowe rzeczy zawsze smakują koszmarnie. Jeśli zaczynacie swoja przygodę z koktajlami, to na początek spróbujcie tych słodszych – tak na zachętę. Koktajl pierwotnie miał być bez gruszki, ale ta sama prosiła się o dodanie ze względu na swoją dojrzałość 🙂
OWSIANY KOKTAJL KOKOSOWO-BANANOWY Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW
Składniki na koktajl:
1 banan
1 łyżka chipsów z kokosa
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka płatków migdałów
200 ml jogurtu
600 ml wody
Jeśli coś jest z dodatkiem kokosa to musi być pyszne! Jestem niepoprawną fanką m.in. kokosowych smaków, dlatego mi osobiście bardzo przypadł do gustu ten koktajl – energetyczny banan, egzotyczny kokos i sycące płatki owsiane – mistrzostwo! Idealne drugie śniadanie do pracy 🙂
OWSIANY KOKTAJL CZEKOLADOWY Z AWOKADO I SUSZONYMI FIGAMI
Składniki na koktajl:
pół awokado
1 łyżka kakao
7-10 namoczonych fig (można użyć daktyli lub cukru – ilość wg uznania)
3 łyżki płatków owsianych
300 ml mleka
500 ml wody (w tym woda z moczenia się fig)
Zaskakujący, gęsty i bardzo czekoladowy koktajl owsiany – i co najlepsze, nie zorientujecie się, że jest w nim awokado! Smakuje jak dobrej jakości czekolada deserowa – nie jest zbyt słodki, a jednak rozkosznie dobry… no i bardzo czekoladowy!
Koktajl uda się również bez moczenia fig – wszystko zależy od mocy urządzenia, którym będziecie całość miksować – suszone figi są dość twarde, więc sprzęt o słabszej mocy może nie zmielić ich tak dobrze.
OWSIANY KOKTAJL BANAN-GRUSZKA-JAGODA
Składniki na koktajl:
1 banan
1 gruszka
garść jagód (można użyć mrożonych)
4 łyżki płatków owsianych
200 ml mleka
600 ml wody
Owocowe klasyczne połączenia zawsze się sprawdzą – spróbujcie, a przekonacie się sami 🙂 i jeszcze ten kolor!
OWSIANY KOKTAJL – SZARLOTKA
Składniki na koktajl:
1,5-2 jabłka
cynamon
4 łyżki płatków owsianych
400 ml kefiru
400 ml wody
Koktajl owsiany, który smakuje jak szarlotka! Lekko kwaskowy z wyczuwalną nutą cynamonu, a w środku lata przywoła Wam wspomnienie świąt 🙂 – mi przynajmniej te połączenia smakowe kojarzą się z jesienno-zimowymi wieczorami, podczas których moje myśli już biegną ku choince!
OWSIANY KOKTAJL TRUSKAWKOWO-MALINOWY Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ
Składniki na koktajl:
truskawki
maliny (mogą być mrożone)
1 łyżka siemienia lnianego
4 łyżki płatków owsianych
suszona żurawina
400 ml kefiru
400 ml wody
Troszkę klasyk, gdyby nie ta malina i żurawina 🙂 Proporcje truskawki i maliny – według uznania, podobnie sprawa się ma z suszoną żurawiną – wszystko zależny od tego jak słodkie lub kwaśne były owoce lub jak słodki koktajl lubicie.
Zamiast żurawiny można użyć fig lub daktyli.
OWSIANY KOKTAJL ORZEŹWIAJĄCY – JABŁKO-OGÓREK-SELER NACIOWY
Składniki na koktajl:
2 ogórki gruntowe
1 łodyga selera naciowego
1 jabłko
1 łyżka siemienia lnianego
4 łyżki płatków owsianych
200 m jogurtu naturalnego
600 ml wody
To propozycja bardzo orzeźwiająca, ale jednocześnie dedykowana dla wytrawnych smakoszy koktajli – nie jest słodki (zawsze można dorzucić bakalie lub banana), ale dzięki dodaniu ogórka idealnie sprawdzi się na upały.
Zanim jednak ominiecie ten przepis napisze Wam tylko, że mój 17 miesięczny synek zjadł go ze smakiem, więc może warto spróbować? 🙂
OWSIANY KOKTAJL CZEKOLADOWO-KOKOSOWY
Składniki na koktajl:
1 łyżka kakao
1 łyżka chipsów z kokosa
1 dojrzały banan
1 łyżka siemienia lnianego
4 łyżki płatków owsianych
200 m jogurtu naturalnego
600 ml mleka
Kokosowo-czekoladowy deser owsiany – marzenie 🙂 raz na jakiś czas można nieco zaszaleć i wypić coś naprawdę rozkosznie dobrego i to w dodatku w zdrowej wersji!
Na powyższej liście znajdziecie nieco bardziej wytrawną wersję czekoladowego koktajlu z dodatkiem awokado – tym razem jest to wersja dla większych łasuchów, ponieważ dodatek dojrzałego banana naprawdę dosładza go idealnie, a chipsy z kokosa to ukoronowanie tego dzieła! Oczywiście tylko, jeśli lubicie smak kokosa 🙂