Jajka w koszulce z gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem marokańskiej pasty orzechowej

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI NA JAJKA W KOSZULCE Z PASTĄ MAROKAŃSKĄ:

  • jajka (1 lub 2 na porcję)
  • 400 ml pomidorów w puszce
  • 100 ml pasta marokańska orzechowa (ja kupuję pastę na jadlosfera.pl)
  • pół czerwonej papryki
  • 10 plastrów cukinii
  • kawałek pora (można użyć cebuli)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki lubczyku
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • *sól
  • posiekana natka pietruszki (do podania)
  • odrobina oleju lub masła do smażenia
  • ocet

Sposób przygotowania:

Weekendy rządzą się swoimi prawami – czas płynie wolniej, a śniadanie można zjeść powoli, w piżamie, nie goniąc za kolejnymi punktami zawsze zbyt napiętego harmonogramu dnia. Tęsknota za podróżami rośnie w nas z dnia na dzień coraz bardziej, więc tym razem udaliśmy się do Maroka za sprawą dodania marokańskiej pasty orzechowej do sosu pomidorowego.

Jajka w koszulce z gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem marokańskiej pasty orzechowej
Jajka w koszulce z gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem marokańskiej pasty orzechowej

Na rozgrzanej patelni, na odrobinie masła poddusiłam cieniutko pokrojonego pora, posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinię. Całość chwilę przesmażyłam i dodałam przyprawy – lubczyk, kumin i wędzoną paprykę. Możecie również dodać sól – ja jednak dań serwowanych dla synka nie solę dodatkowo, jeśli nie muszę 🙂 .

Do podsmażonych warzyw dodajemy marokańską pastę z orzechów i dolewamy zawartość puszki pomidorów. Dokładnie mieszamy i dusimy kilka minut – sos pomidorowy ma wyraźnie zgęstnieć.

Pierwszym pomysłem było wbije jajek prosto do sosu pomidorowego i duszenie ich tak długo, aż białko się zetnie – jak w przypadku popularnej szakszuki, jednak w trakcie gotowania zmieniłam zdanie i do sosu podałam jajka w koszulce. Wam pozostawiam wybór 🙂

Jajka w koszulce z gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem marokańskiej pasty orzechowej
Jajka w koszulce z gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem marokańskiej pasty orzechowej

W rondelku gotujemy wodę – na 1 litr wody dodajemy odrobinę soli i 1 łyżkę octu. Po zagotowaniu się wody zmniejszamy ogień i wlewamy jajka. Jajko gotujemy około 3 minut, aby białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne. Jak zrobić prawidłowo jajko w koszulce? Ja wbijam jajko do małej miseczki i delikatnie wlewam je do gorącej wody z octem. Kiedyś robiłam jeszcze wir, który miał pomóc w ukształtowaniu jajka, jednak zauważyłam, że ładniejsze mi wychodząc takie wlewane bezpośrednio do wody 🙂 są jeszcze metody gotowania w woreczku, czy w kawałku folii spożywczej – mi się nie sprawdziły.

Po ugotowaniu jajko przed nałożeniem do miseczki odcedzamy na łyżce cedzakowej, kawałku ręcznika papierowego lub – mój ostatni super patent – odławiając je ostrożnie małym, zdobnym siteczkiem.

W miseczce Piotrusia znalazło się jajko gotowane nieco dłużej, żeby żółtko również się ścięło.

Do miseczek nakładamy gęsty i aromatyczny sos pomidorowy. Na wierzchu układamy ostrożnie jajko (jedno lub dwa na porcję), doprawiamy świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i posypujemy natka pietruszki. Danie można podawać samo lub z dobrym pieczywem.

Jajka w koszulce z gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem marokańskiej pasty orzechowej
Jajka w koszulce z gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem marokańskiej pasty orzechowej
Jajka w koszulce z gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem marokańskiej pasty orzechowej
Jajka w koszulce z gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem marokańskiej pasty orzechowej
Jajka w koszulce z gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem marokańskiej pasty orzechowej
Jajka w koszulce z gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem marokańskiej pasty orzechowej