Placki ziemniaczane z jogurtem i wędzonym łososiem jurajskim
SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANE:
- 7-8 średnich ziemniaków
- pół małej cukinii
- 1 jajko
- mąka pszenna (u mnie to było około 3 łyżek)
- *sól
- pieprz ziołowy
- jogurt naturalny
- 1 opakowanie wędzonego łososia jurajskiego (zwykły lub z czosnkiem niedźwiedzim)
- natka pietruszki do podania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kiedy rodzina placków się domaga, a w lodówce jest opakowanie wędzonego na ciepło łososia jurajskiego… nie mogło być inaczej 🙂 Obieramy, tarkujemy, doprawiamy, mieszamy, smażymy i po chwili na stole pojawiają się złociste placki ziemniaczane – dla nich z jogurtem, dla mnie dodatkowo z wędzonym na ciepło łososiem jurajskim.
Ziemniaki obieramy ze skórki i tarkujemy na grubych oczkach – prosto do miski. Jeśli ziemniaki są bardzo soczyste i na dnie miseczki zebrało się sporo płynu – możecie go odlać. Dodajemy cukinię, mąkę, jajko, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Placki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju przez chwile z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące. Podajemy je z jogurtem, wędzonym łososiem i odrobiną świeżej natki pietruszki lub z innymi ulubionymi dodatkami.