Zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym i pikantną brukselką

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI NA ZUPĘ KREM Z KALAFIORA:

  • 1 kalafior
  • por – około 15 cm
  • korzeń pietruszki
  • 1,2 l bulionu
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 8 łyżek zielonej soczewicy
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA PIKANTNĄ BRUKSELKĘ:

  • brukselka
  • suszone płatki chili
  • olej do smażenia / oliwa / masło
  • sól

Sposób przygotowania:

Zima kojarzy mi się z daniami jednogarnkowymi i gęstymi, treściwymi zupami. Takie propozycje świetnie się sprawdzają po mroźnych spacerach, szaleństwach na sankach lub w trakcie zabieganego tygodnia, kiedy między pracą, żłobkiem, zajęciami i wszelkimi zobowiązaniami zawsze brakuje czasu 🙂

Podgrzewamy czysty bulion. Kiedy będzie ciepły dodajemy do niego pokrojonego w talarki pora, obrany i pokrojony korzeń pietruszki i różyczki kalafiora. Jeszcze kilka łyżek soczewicy (można zastąpić ziemniakami) i całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie kawałki warzyw i soczewica powinny się ugotować, dzięki czemu całość możemy zmiksować na gładki krem.

Zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym i pikantną brukselką
Zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym i pikantną brukselką

Na koniec do zupy dodajemy mleczko kokosowe, całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Krem z kalafiora możemy podawać z grzankami, chlebem lub, tak jak ja, z dodatkiem pikantnej brukselki, która nadała zupie charakteru i wyrazistości.

Zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym i pikantną brukselką
Zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym i pikantną brukselką

Jak przygotować pikantną brukselkę?

W garnku, na maśle podsmażamy brukselkę. Każdą przekroiłam na pół. Kiedy ładnie się zrumieni – dolewam odrobinę wody, żeby brukselka lekko się poddusiła i dodaję sól i suszone płatki chili. Po około 15 minutach pikantna brukselka powinna być gotowa.

Zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym i pikantną brukselką
Zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym i pikantną brukselką