Tarta czekoladowa z kremem bardzo czekoladowym

Trudność: Czas przygotowania: 90 min. Ilość porcji: 10-12
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
  • 200 g mieszanki na bezglutenowe ciasto kruche od piekarni POLFEM (możesz kupić tutaj)
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżki kakao
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
 
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 daktyle
POZOSTAŁE:
  • maliny i jeżyny do dekoracji – można użyć również płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Mieszankę na bezglutenowe ciasto kruche mieszamy z jajkami, zimnym masłem, kakaem i cukrem. Zagniatamy szybko, aż wszystkie składniki się połączą, a następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy łyżkę masła, kawałki połamanej czekolady i drobniutko poszatkowane daktyle (zamiast daktyli można użyć cukru). Całość podgrzewamy na małym ogniu mieszając i pilnując, żeby się nie zagotowało, a jedynie pod wpływem ciepła rozpuściło. Prawe gotowym czekoladowy krem ściągamy z ognia i dajemy mu chwilę przestygnąć, a następnie wbijamy jajka i energicznie mieszamy trzepaczką, żeby wmieszać je w czekoladową masę.

Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek. Wyklejamy nim formę do tarty dokładnie dociskając ciasto do brzegów, a następnie nakłuwamy spód widelcem. Przygotowany spód ciasta chłodzimy w zamrażalce około 10-15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Spód tarty pieczemy 20 minut. Kiedy będzie gotowy – wlewamy krem i pieczemy kolne 20 minut w tej samej temperaturze. Po wyjęciu dekorujemy owocami lub płatkami migdałów i zostawiamy do przestygnięcia. Tarta jest cudownie czekoladowa, delikatna i słodka – w sam raz na długie i chłodne jesienno-zimowe wieczory.