Pierogi z kozim serem, karmelizowaną cebulą i pietruszką
- 400 g mieszanki na pierogi z piekarni POLFEM
- olej
- ciepła woda
- 100 g szpinaku
- 4 ugotowane ziemniaki
- 125 g koziego sera
- 1 czerwona cebula
- łyżka miodu
- sól
- pieprz
- masło
- mleko owsiane
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Tradycyjnie na święta podajemy uszka do barszczu i pierogi z kapustą i grzybami. A gdyby tak inaczej? Zapraszam na zielone pierogi z kozim serem.
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju kokosowego. Podsmażamy na nim czerwoną cebulę doprawioną solą i pieprzem tak długo, aż stanie się mięciutka. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę miodu, dzięki któremu cebula się lekko skarmelizuje.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Ugotowane ziemniaki ubijamy na gładkie puree – dodajemy łyżeczkę masła i dolewamy odrobinę mleka. Dodajemy kremowy kozi ser, natkę pietruszki i karmelizowaną czerwoną cebulę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Na stolnicę wysypujemy mieszankę na bezglutenowe pierogi (mąka ryżowa, mąka gryczana i tapioka). W blenderze mielimy szpinak z odrobiną wody. Do mieszanki dodajemy szpinak, ciepłą wodę i olej. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie miękkie, lepkie, ale nie kleiste. Gotowe odstawiamy na bok, żeby chwilę odpoczęło.
Ciasto pierogowe dzielimy na cząstki. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki płat i wycinamy z niego koła. Pośrodku każdego układamy łyżkę farszu i zlepiamy boki. I tak jeden po drugim, aż zużyjemy całe ciasto.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Wystarczy im około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy z gorącym barszczem.