Ceviche z łososia jurajskiego z sałatką z buraka, gruszki i czerwonej cebuli
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 40 min.
Ilość porcji: 4-6
SKŁADNIKI NA CEVICHE Z ŁOSOSIA:
- 400 g fileta z łososia jurajskiego (możesz kupić tutaj)
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
- oliwa z oliwek
- kolendra
- 1 dymka
- gruszka
- 2 ugotowane buraki
- czerwona cebula
- miód
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Fileta z łososia pozbawiamy skóry i ości. Tniemy go w niewielką kostkę i wkładamy do miski. Dolewamy do niego wyciśnięty sok z limonki i doprawiamy drobno siekaną papryczką chili. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do lodówki na 40 minut.
Ugotowane buraki obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy gruszkę i czerwoną cebulę. Do sałatki dodajemy po łyżce oliwy z oliwek i miodu i doprawiamy całość solą i pieprzem.
Do zamarynowanego łososia dodajemy drobno siekaną dymkę i natkę kolendry. Dolewamy łyżkę oliwy i całość dokładnie mieszamy.
Ceviche z łososia podajemy na sałatce z buraka i gruszki.