Świąteczny bigos z pomidorami, suszoną śliwką i kminkiem
- 200 g boczku wędzonego
- 3 kiełbasy śląskie
- 70 g suszonej śliwki
- 2000 g kiszonej kapusty
- 400 ml pomidorów w puszcze (krojone)
- 500 ml bulionu z kaczki
- mięso z kaczki (duszone)
- garść suszonych grzybów
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- łyżka ziaren kminku
- 3-4 liście laurowe
- natka pietruszki (pęczek)
- sól
- pieprz
- woda
Sposób przygotowania:
Powolutku przygotowujemy się do zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Lista prezentów gotowa, choinka ubrana… czas pomyśleć o świątecznych daniach.
Wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt bez dobrego bigosu, a wiadomo, że co dom to inny przepis. Zapraszam na moją wersje bigosu – mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Wprawdzie nie podamy jej na wigilijnym stole, ale na pierwszy dzień Świąt będzie idealny.
W garnku rumienimy pokrojony wędzony boczek i kiełbasę śląska pociętą w pół plastry. Dodajemy posiekany czosnek oraz ziarna ziela angielskiego i kolorowego pieprzu.
Kiszoną kapustę delikatnie przepłukujemy i szatkujemy na desce. Dodajemy ją do boczku i kiełbasy i dolewamy bulion z kaczki i puszkę krojonych pomidorów. Kapustę doprawiamy posiekaną natką pietruszki, majerankiem, kminkiem, liśćmi laurowymi, solą oraz pieprzem. Dusimy na średnim ogniu.
Suszone grzyby moczymy około godziny. Namoczone siekamy na mniejsze części i dodajemy do kapusty. Wodę po grzybach dolewamy bardzo delikatnie przechylając miskę, żeby nie przelać piasku zebranego z grzybów na dnie.
Suszoną śliwkę tniemy na połówki i dodajemy do garnka. Całość delikatnie mieszamy.
Bigos gotujemy kilka dni na średnim ogniu, dolewając wody i doprawiając do smaku w razie potrzeby.