Ciecierzyca i pieczone warzywa (dip z batatem i dip z papryką)

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 10 (+120 pieczenia) min. Ilość porcji: 10-12
SKŁADNIKI NA PASTĘ Z PIECZONYM BATATEM:
  • 1 batat
  • około 200 g ciecierzycy
  • pęczek natki pietruszki
  • pół główki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • płatki chili / 1 papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • orzeszki piniowe
SKŁADNIKI NA PASTĘ Z PIECZONĄ PAPRYKĄ:
  • 1 czerwona papryka
  • około 200 g ciecierzycy
  • pół główki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • płatki chili / 1 papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Zostało Wam sporo pieczonych mięs po świętach, a nie możecie już patrzeć na te same potrawy? Zapraszam na dwa proste dipy z ciecierzycą w roli głównej i pieczonymi warzywami, które odmienią Wasze dania (nie tylko te mięsne!).

Ich przygotowanie jest bardzo proste. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wstawiamy na około 2 godziny czerwoną paprykę, ponakłówanego widelcem batata i zawiniętą w folie aluminiową główkę czosnku. Warzywa najlepiej przygotować wieczorem.

Z lekko przestudzonych i upieczonych warzyw delikatnie ściągamy skórkę, a paprykę dodatkowo pozbawiamy pestek. Szykujemy dwie miski – do jednej wkładamy miękki miąższ z batata, do drugiej upieczoną czerwoną paprykę. Czas na pozostałe składniki.

Dip z pieczonym batatem – do miąższu dodajemy namoczoną ciecierzycę lub ciecierzycę z puszki, posiekany pęczek pietruszki, odrobinę oliwy z oliwek (uważajcie, żeby oliwa nie była gorzka), łyżeczkę płatków chili (można użyć posiekanej papryczki chili lub ostrej pasty np. sambal, czy harissa), pieczony czosnek oraz szczyptę soli i świeżo mielonego kolorowego pieprzu. Całość blendujemy na gładką pastę. Podajemy z prażonymi orzeszkami piniowymi.

Dip z pieczoną czerwoną papryką – do upieczonej papryki dodajemy, ciecierzycę, odrobinę oliwy z oliwek, pikantne płatki chili, odrobinę płatków migdałów, pieczony słodki czosnek. Wszystko doprawiamy solą i kolorowym pieprzem i blendujemy. Dip z pieczonej papryki podajemy z prażonymi płatkami migdałów.

Smacznego!

Oba dipy doskonale sprawdzą się na spotkaniach z przyjaciółmi, letnich grillach, jako dodatek do chrupiących warzyw lub mięs.