Ciecierzyca i pieczone warzywa (dip z batatem i dip z papryką)
- 1 batat
- około 200 g ciecierzycy
- pęczek natki pietruszki
- pół główki czosnku
- oliwa z oliwek
- płatki chili / 1 papryczka chili
- sól
- pieprz
- orzeszki piniowe
- 1 czerwona papryka
- około 200 g ciecierzycy
- pół główki czosnku
- oliwa z oliwek
- płatki chili / 1 papryczka chili
- sól
- pieprz
- płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Zostało Wam sporo pieczonych mięs po świętach, a nie możecie już patrzeć na te same potrawy? Zapraszam na dwa proste dipy z ciecierzycą w roli głównej i pieczonymi warzywami, które odmienią Wasze dania (nie tylko te mięsne!).
Ich przygotowanie jest bardzo proste. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wstawiamy na około 2 godziny czerwoną paprykę, ponakłówanego widelcem batata i zawiniętą w folie aluminiową główkę czosnku. Warzywa najlepiej przygotować wieczorem.
Z lekko przestudzonych i upieczonych warzyw delikatnie ściągamy skórkę, a paprykę dodatkowo pozbawiamy pestek. Szykujemy dwie miski – do jednej wkładamy miękki miąższ z batata, do drugiej upieczoną czerwoną paprykę. Czas na pozostałe składniki.
Dip z pieczonym batatem – do miąższu dodajemy namoczoną ciecierzycę lub ciecierzycę z puszki, posiekany pęczek pietruszki, odrobinę oliwy z oliwek (uważajcie, żeby oliwa nie była gorzka), łyżeczkę płatków chili (można użyć posiekanej papryczki chili lub ostrej pasty np. sambal, czy harissa), pieczony czosnek oraz szczyptę soli i świeżo mielonego kolorowego pieprzu. Całość blendujemy na gładką pastę. Podajemy z prażonymi orzeszkami piniowymi.
Dip z pieczoną czerwoną papryką – do upieczonej papryki dodajemy, ciecierzycę, odrobinę oliwy z oliwek, pikantne płatki chili, odrobinę płatków migdałów, pieczony słodki czosnek. Wszystko doprawiamy solą i kolorowym pieprzem i blendujemy. Dip z pieczonej papryki podajemy z prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Oba dipy doskonale sprawdzą się na spotkaniach z przyjaciółmi, letnich grillach, jako dodatek do chrupiących warzyw lub mięs.