Zupa z fenkułu z pikantnymi grzankami

Trudność: Czas przygotowania: 45 min. Ilość porcji: 6-8
SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z FENKUŁU:
  • 3 fenkuły
  • 2 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 750 ml bulionu
  • woda
  • koperek
SKŁADNIKI NA PIKANTNE GRZANKI:
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 70 g sera cheddar

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę obieramy z łupinek. Czosnek siekamy drobniutko, cebulę tniemy w kosteczkę, a fenkuły przecinamy na ćwiartki i tniemy na drobne paseczki. Całość podduszamy na maśle doprawiając solą, świeżo mielonym, kolorowym pieprzem, posiekaną natką pietruszki i łyżeczką płatków chili.

Dokładnie mieszamy i dusimy chwilę na małym ogniu, a następnie wlewamy bulion (ja użyłam bulionu z kaczki) oraz odrobinę wody. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie blendujemy na gładki krem.

W czasie kiedy zupa dochodzi przygotowujemy grzanki. Kromki czerstwego chleba tniemy w niedużą kostkę. Do miski wbijamy jajko, mieszamy je z drobno tartym serem cheddar, płatkami chili oraz odrobiną soli i mielonego pieprzu. Całość dokładnie i energicznie mieszamy przy użyciu widelca. Kawałki chleba dokładnie obtaczamy w przygotowanej masie jajeczno-serowej i przesmażmy na rozgrzanej patelni.

Zupę krem z fenkułu podajemy z natką koperku i chrupiącymi grzankami. Dla złagodzenia możemy zupę podać również z łyżką jogurtu naturalnego.