Zupa z fenkułu z pikantnymi grzankami
- 3 fenkuły
- 2 cebule
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka płatków chili
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 750 ml bulionu
- woda
- koperek
- 4 kromki czerstwego chleba
- 2 jajka
- 1 łyżeczka płatków chili
- 70 g sera cheddar
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę obieramy z łupinek. Czosnek siekamy drobniutko, cebulę tniemy w kosteczkę, a fenkuły przecinamy na ćwiartki i tniemy na drobne paseczki. Całość podduszamy na maśle doprawiając solą, świeżo mielonym, kolorowym pieprzem, posiekaną natką pietruszki i łyżeczką płatków chili.
Dokładnie mieszamy i dusimy chwilę na małym ogniu, a następnie wlewamy bulion (ja użyłam bulionu z kaczki) oraz odrobinę wody. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie blendujemy na gładki krem.
W czasie kiedy zupa dochodzi przygotowujemy grzanki. Kromki czerstwego chleba tniemy w niedużą kostkę. Do miski wbijamy jajko, mieszamy je z drobno tartym serem cheddar, płatkami chili oraz odrobiną soli i mielonego pieprzu. Całość dokładnie i energicznie mieszamy przy użyciu widelca. Kawałki chleba dokładnie obtaczamy w przygotowanej masie jajeczno-serowej i przesmażmy na rozgrzanej patelni.
Zupę krem z fenkułu podajemy z natką koperku i chrupiącymi grzankami. Dla złagodzenia możemy zupę podać również z łyżką jogurtu naturalnego.