Babeczki migdałowo-makowe z cynamonem i mandarynką

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 45 min. Ilość porcji: 18-20
SKŁADNIKI NA BABECZKI MIGDAŁOWO-MAKOWE:
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki (pszenna/kokosowa)
  • 6 łyżek maku
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 mandarynki
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka owsianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
  • cukier puder
  • woda
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem). Szykujemy blachę, na której rozkładamy foremeczki na babeczki.

W dużej misce łączymy składniki – mielone migdały, mąkę, cukier, mak, jajka, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Całość dokładnie mieszamy mikserem. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, ale płynna.

Gotowym ciastem napełniamy foremeczki na babeczki do 3/4 ich wysokości.

Tak przygotowaną blachę wstawiamy do piekarnika na 35 minut.

Upieczone i lekko przestudzone babeczki dekorujemy lukrem i obsypujemy płatkami migdałów.