Babeczki migdałowo-makowe z cynamonem i mandarynką
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 45 min.
Ilość porcji: 18-20
SKŁADNIKI NA BABECZKI MIGDAŁOWO-MAKOWE:
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g mąki (pszenna/kokosowa)
- 6 łyżek maku
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 mandarynki
- 2 jajka
- 125 ml mleka owsianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
- cukier puder
- woda
- płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem). Szykujemy blachę, na której rozkładamy foremeczki na babeczki.
W dużej misce łączymy składniki – mielone migdały, mąkę, cukier, mak, jajka, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Całość dokładnie mieszamy mikserem. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, ale płynna.
Gotowym ciastem napełniamy foremeczki na babeczki do 3/4 ich wysokości.
Tak przygotowaną blachę wstawiamy do piekarnika na 35 minut.
Upieczone i lekko przestudzone babeczki dekorujemy lukrem i obsypujemy płatkami migdałów.